Apple želi patentirati rješenje protiv habanja kabela – Jabuka.tv

Apple želi patentirati rješenje protiv habanja kabela

Još jedan u nizu pomalo bizarnih patenata koje su prijavili Appleovi inženjeri objavljen je ovoga tjedna.

Riječ je o patentnoj prijavi predanoj u kolovozu prošle godine koja opisuje unutarnju konstrukciju kabela, i to takvu koja bi spriječila njegovo pretjerano savijanje i posljedično oštećivanje na spoju s priključnim jackom. Patent je opisan u tek nekoliko rečenica:

OPIS PATENTA
Kabel može uključivati jezgru kabela okruženu vanjskim plaštom jednolične debljine, s time da prvi uzdužni dio ima prvu krutost (koja korespondira fleksibilnom kabelu), drugi uzdužni dio ima drugu krutost (koja korespondira krutom kabelu) te treći uzdužni dio smješten između prvoga i drugoga uzdužnog dijela, gdje je druga krutost veća od prve krutosti i gdje krutost trećeg uzdužnog dijela varira između prve i druge krutosti. Drugi uzdužni dio može pružiti oslobađanje od naprezanja kabela.

Pojednostavljeno rečeno – na svojem će kraju ovakav patentirani kabel iznutra biti zadebljan kako bi se spriječilo njegovo habanje na najosjetljivijem dijelu. Stvaranjem postupno sve krućeg kabela prema njegovom kraju, umjesto oštrog prijelaza između fleksibilnog i krutog dijela, u Appleu planiraju povećati maksimalni polumjer pod kojim se kabel može savinuti na tom mjestu.

Dakako, ova ideja nije nova. Mnogi kabeli odavno imaju zadebljanja ili razne vanjske oplate pri kraju, na samom ulazu u šteker, bilo da je riječ o naponskim, USB, audio ili drugim tipovima kabela.

Ono što je kod Appleovog rješenja drugačije, jest što bi ojačanje kabela na problematičnom mjestu bilo izvedeno nevidljivo, iznutra. U prijavi patenta kažu da je tomu tako jer zadebljanje kabela nije uvijek poželjno, pa njihovo rješenje dovodi do istog rezultata, no zadržavajući jedinstvenu debljinu kabela. Patent im za ovu ideju još uvijek nije odobren.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.