Wikipedia uvodi nova pravila koja bi trebala spriječiti neželjeno ponašanje – Jabuka.tv

Wikipedia uvodi nova pravila koja bi trebala spriječiti neželjeno ponašanje

Poznata internetska enciklopedija Wikipedia uskoro bi trebala dobiti nova pravila ponašanja kako bi se spriječila različita neželjena ponašanja.

Za donošenje novih pravila zadužen je takozvani Kolegij staratelja (Board of Trustees) u okviru Fondacije Wikimedia. Završetak izrade pravila predviđen je za kraj ove godine. Ističe se kako je uznemiravanje, nepristojnost i toksično ponašanje suprotno vrijednostima Fondacije Wikimedia.

Očekuje se da će do kraja godine nastati četiri specifične direktive te neki minimalni skup standarada ponašanja koji će omogućiti sankcioniranje ili zabrane za korisnike koji se ne ponašaju u skladu s postavljenim mjerama.

Predviđeno je i uspostavljanje sustava moderiranja i provjere u suradnji sa samom zajednicom (jačanje komunikacije i suradnje sa samom zajednicom). Planirano je odvajanje resursa za moderatorski tim, koji bi trebao povećati svoju brojnost te dobiti nove alate koji će mu pomoći u radu, piše Bug.hr.

U konačnici cilj je razviti metode i alate koji učinkovito uklanjaju negativnosti u komunikaciji kao što je uznemiravanje, toksična komunikacija i necivilizirano ponašanje, a s druge strane promoviraju komunikaciju s međusobnim respektom, promiču inkluzivnost, uklanjaju mogućnost pojave lažnih informacija i činjenica te štite sudionike projekta.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.