Sud BiH traži od Zastupničkog doma dokumentaciju o izboru članova SIP-a

Kako je vidljivo iz dnevnog reda sjednice Kolegija Zastupničkog doma Sanja Stanimirović-Ostojić tužbu je podnijela 25. ožujka ove godine, a s tim u vezi Sud BiH traži od Zastupničkog doma BiH i dostavljanje odgovora na tu tužbu kao i dokumentaciju koja se odnosi na odluku o izboru članova SIP-a.

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH na sjednici zakazanoj za 28. svibnja razmatrat će i urgenciju Suda BiH u vezi s dostavljanjem odgovora na tužbu tužiteljice Sanje Stanimirović- Ostojić protiv Odluke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o izboru i stupanju na dužnost i prestanku dužnosti članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, prenosi Fokus.ba.

Kako je vidljivo iz dnevnog reda sjednice Kolegija Predstavničkog doma Stanimirović-Ostojić je tužbu podnijela 25. ožujka ove godine, a s tim u vezi Sud BiH traži od Zastupničkog doma BiH i dostavljanje odgovora na tu tužbu kao i dokumentaciju koja se odnosi na odluku o izboru članova SIP-a .

Inače, Sanja Stanimirović-Ostojić je prema dokumentima vezanim za Opće izbore 2018. godine, a i u ranijem razdoblju bila je predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva u Vlasenici. Sudjelovala je i u izradi određenih izbornih publikacija za potrebe Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Podsjećamo, na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH održanoj 11. ožujka ove godine, usvojena je Odluka o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije člana Središnjeg izbornog povjerensva (SIP) BiH prema kojoj zbog isteka mandata funkcija prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda Bošnjaka, te Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda srpskog naroda.

Na dvije ove pozicije, Odlukom Zastupničkog doma PSBiH, izabrani su ponovo  Ahmet Šantić i Suad Arnautović iz reda Bošnjaka, a umjesto Petrića i Božičkovića  izabrani su Vanja Bjelica – Prutina i Jovan Kalaba iz reda srpskog naroda.

Zastupnici iz HDZ-a i SNSD-a u tom domu inače nisu sudjelovali u glasovanju za izbor novih članova SIP-a, jer su ocijenili da su ona motivirana preuzimanjem političkog utjecaja u Povjerenstvu.

No, iste optužbe godinama stranke međusobno upućuju na sve sazive SIP-a, te je razlika samo u tome u ovisnosti koje stranke podrže izbor kojeg kandidata za funkciju člana Povjerenstva.

U svakom slučaju, najnovija tužba u vezi s imenovanjem četiri od ukupno pet imenovanih članova Komisije jer je prije nekoliko dana iz reda hrvatskog naroda izabran i Željko Bakalar umjesto Stjepana Mikića, dodatno usložnjavaju situaciju u ovoj važnoj instituciji, ali i onu u vezi s ovogodišnjim lokalnim izborima čiji je datum održavanja već jednom pomjeren, a s obzirom da još nije usvojen proračun na državnoj razini i dalje je upitno njihovo održavanje.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Evo prilike da se Sud BiH stavi iznad bosnjacke politike i nasilja koje sprovode preko Komsica kojeg su bosnjaci nametnuli hrvatima i njemu slicnima. Gdje su u ovoj prici hrvati… Nema ih. Onda je ovo protiv ustavno i suprotno zakonu.., Komsic svog savjetnika gura u CIK. U srba iskoristili Mektica i Sarovica kojo su izgubili izbore. Jedino SDA dominira i rukpvodi ovim prljavim igrama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.