Wigemark posjetio Ljubuški i obišao radove u Općinskom sudu – Jabuka.tv

Wigemark posjetio Ljubuški i obišao radove u Općinskom sudu

Voditelj Izaslanstva EU i specijalni predstavnik Europske unije u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark danas je obišao radove na obnovi zgrade Općinskog suda u Ljubuškom, te se susreo s predsjednicom tog suda Ankicom Čuljak.

U izjavi za medije Wigemark je pojasnio kako je obnova zgrade Općinskog suda u Ljubuškom dio jednog šireg projekta kojeg EU provodi širom BiH na općinskim i na županijskim sudovima.

U kontekstu tih aktivnosti ja sam nedavno posjetio i Tuzlu gdje EU provodi slične projekte. Fokus nije samo na zgradama, ono što je još i važnije je sam rad i procedure i postupci koji se provode u ovim institucijama, istaknuo je Wigemark te podsjetio i na izgradnju potpuno novih objekata u Trebinju i Bihaću.

Ja se mogu nadati nastavku ovih projekata, međutim sama sredstva ovisit će i o IPA projektima, odnosno, predpristupnim fondovima iz EU. Sva dokumentacija je spremna, čeka se na potpis iz Predsjedništva BiHnaglasio je veleposlanik Wigemark.

Inače, izgradnju Općinskog suda u Ljubuškom u vrijednosti od 374.000 eura financira Europska unija. Ovim projektom će se poboljšati uvjeti rada pravosudnih institucija, kako bi bili u mogućnosti pružiti bolju uslugu građanima BiH.

Ovaj projekt je dio šireg paketa pomoći od 20 milijuna eura koju EU daje BiH, kako bi se sanirale zgrade sudova i tužiteljstva diljem Bosne i Hercegovine, u okviru potpore jačanju vladavine prava u BiH.

Na upit novinara o tome kako se BiH i Hrvatska mogu dogovoriti oko Pelješkog mosta s obzirom na to da EU financira izgradnju, Wigemark je rekao da je Europska komisija pažljivo analizirala samu aplikaciju RH za financiranje.

Europska komisija ne vidi nikakve pravne prepreke u vezi s Pelješkim mostom

U tom proceduralnom djelu su analizirani svi elementi iz te kohezivne regionalne politike. To je nešto što je rađeno i u onim fazama u lipnju, prošle godine, rekao je Wigemark i dodao da su rađene i dodatne provjere.

Pored toga, radile su se i dodatne provjere koje je na zahtjev dostavljala Republika Hrvatska. Na osnovu svih ti procedura Europska komisija je utvrdila da nema postojećih prepreka oko ovog kohezivnog dijela i nastavka aktivnosti. Što se tiče bilateralnih sporova na relaciji Hrvatske i BiH važno je da svi kanali ostaju otvoreni i da je komunikacija i dalje otvorena što se tiče ovog pitanja, ustvrdio je Wigemark.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.