WHO ne preporučuje remdesivir u liječenju koronavirusa | Jabuka.tv

WHO ne preporučuje remdesivir u liječenju koronavirusa

Lijek remdesivir tvrtke Gilead ne preporučuje se za hospitalizirane pacijente s Covidom-19, neovisno o težini njihove bolesti, jer nema dokaza da lijek smanjuje smrtnost ili potrebu za respiratorom, objavio je u petak odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Odbor je objavio kako nedostaje dokaza da remdesivir doista pozitivno djeluje na oboljele.

Posebno ako uzmemo u obzir troškove i financijske implikacije remdesivira, odbor je osjećao odgovornost pokazati dokaze o djelotvornosti, no u trenutnim podacima ih nema, priopćeno je.

Ova preporuka novi je udarac za lijek američke tvrtke o kojem se na ljeto, nakon prvih testiranja, pisalo kao o potencijalno djelotvornom lijeku protiv Covida-19.

Taj lijek, koji se prodaje pod imenom Veklury, jedan je od dva trenutno odobrena za liječenje pacijenata diljem svijeta. No, veliko istraživanje WHO-a provedeno prošli mjesec pokazalo je da on ima malo ili nepostojeće djelovanje na smrtnost ili dužinu hospitalizacije.

Remdesivir je bio jedan od lijekova kojim se liječio američki predsjednik Donald Trump kad se zarazio koronavirusom, a u ranijim istraživanjima pokazalo se da skraćuje oporavak. Odobren je u više od 50 država.

Gilead propitkuje rezultate WHO-ovog istraživanja, a u petak je priopćio da je razočaran novim preporukama te organizacije.

Veklury je priznat kao standard za liječenje hospitaliziranih pacijenata s Covidom-19 u uputama niza kredibilnih nacionalnih organizacija, objavila je američka tvrtka.

Preporuke WHO-a ignoriraju te dokaze u vrijeme kad diljem svijeta dramatično rastu brojevi slučajeva, a liječnici se oslanjaju na Veklury kao prvi i jedini autoriziran lijek za pacijente s covidom-19, dodaje se.

Europska unija je prošli mjesec naručila 500.000 doza tog lijeka, što košta otprilike milijardu eura.

Talijanska agencija za regulaciju lijekova AIFA objavila je da tjednima upozorava na skromno djelovanje remdesivira.

Europska komisija u petak je objavila da će remdesivir i dalje ostati odobren za upotrebu u borbi protiv koronavirusa.

(Hina)


Komentiraj: