Vučić o isprici za Glinu: Takvu poniznost nikad nećete vidjeti!

Drugoga dana posjeta Hrvatskoj srpski predsjednik Aleksandar Vučić u posjetu je općini Gvozd i naselju Vrginmost te će u društvu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u 16 sati nazočiti skupštini Srpskoga narodnoga vijeća u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić drugoga dana službenoga posjeta Hrvatskoj u obilasku je općine Gvozd u Sisačko-moslavačkoj županiji i naselja Vrginmost.

Prvo je posjetio jednu srpsku obitelji Vučić, ali bez prisutnosti medija.

Nakon toga srpski predsjednik obišao je Osnovnu školu Gvozd u sklopu koje se nalazi i vrtić. Školi je poklonio 10 računala, a oni su mu na tome srdačno zahvalili jer su, kako su rekli, radili sa zastarjelom opremom. Jedna profesorica dobacila je predsjedniku Srbije da bi im dobro došlo još jedno računalo, a Vučić je obećao da će “već danas to riješiti”, piše Dnevnik.hr.

Također, malim folklorašima obećao je i narodne nošnje, a oni su zatražili “vlaške”.

Nakon susreta sa školarcima i profesorima, Vučić je u društvenom domu razgovarao s građanima koji žive u Vrginmostu. Na samom početku, srpski predsjednik nasmijao je prisutne.

Vidim malo žena ovdje…kordunaški običaj, vi volite…znam…tako je i kod moga oca, rekao je Vučić dodavši kako su demografski problemi očito izraženi kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji.

Na samom početku, rekao je da želi bolje odnose Hrvatske i Srbije i da se zato odazvao pozivu hrvatske predsjednice.

“Takvu vrstu poniznosti s moje strane nećete vidjeti”

Došao sam u Hrvatsku, i zato ne razumijem one koji napadaju Kolindu Grabar-Kitarović. Došao sam da poboljšamo odnose Srbije i Hrvatske, ne odnose u kojima bi netko nekoga ponižavao ili pobjeđivao, već odnose suradnje, odnose u kojima bi jedni druge poštovali, odnose u kojima bi Srbi u Hrvatskoj mogli biti mirniji u svoju budućnost, koji bi mogli razmišljati kako da žive bolje, i iz njihovoga kuta, kako da Hrvati u Srbiji imaju veću sigurnost u svojoj domovini. Nije problem da razgovaramo o svim otvorenim temama, o mnogo čemu ne razmišljamo isto, ali u budućnosti ne vidim nikakve spektakularne razlike u interesima koje Srbi i Hrvati imaju, poručio je Vučić.

U kasnijoj izjavi opet je stao u obranu hrvatske predsjednice.

Gore mi je što su vrijeđali Kolindu Grabar-Kitarović nego što su vrijeđali mene. Politička histerija zbog mojega posjeta Hrvatskoj se ne smiruje, istaknuo je.

Rekao je da se nada da će biti pomaka po rješavanju pitanja nestalih.

Novinari su pitali Vučića opterećuje li njegov govor iz Gline iz 1995. godine međusobne srpsko-hrvatske odnose i misli li i danas da Glina nije hrvatska. Vučić je bio dosta oštar.

Čuo sam bezbroj istih pitanja jučer. Za mene je interesantno da mjera vaše podrške i poštovanja je jednako proporcionalna poniznosti koju očekujete od nekoga tko bi došao među vas. Takvu vrstu poniznosti s moje strane, straha ili potrebe da vam se dodvoravam nikada nećete vidjeti. Ta mjera poniženja i poniznosti koju očekujete od svakoga iz Srbije da bi mogao razgovarati s nekim iz Hrvatske je pogrešan put. Dodatno sam sretan da niti jedan hrvatski predsjednik i premijer, s kojim se nitko u Srbiji ne slaže, takvu vrstu hajke neće doživjeti u Srbiji. Bio sam, čini mi se, vrlo pristojan, učtiv i odgovoran, i na uvrede ne želim odgovarati uvredama i klevetama. I danas sam o sebi čuo najgore moguće stvari i neistine. Čini mi se da ne razumijete jednu stvar: imamo različite poglede na ono što se događalo prije 23 ili 28 godina, odgovorio je Vučić dodavši da je Oluja za Hrvatsku praznik, a za Srbe dan tuge.

Rekao je i da nije došao tražiti ničiju ispriku jer su tijekom rata sve kuće Vučića u selu Čipuljući spaljene, nego da je došao razgovarati o budućnosti.

 

(www.jabuka.tv)


6 komentara

 • Trebalo ga je danas odvesti u sluzbenu posjetu Glini pa da mu tamo “zahvale” svi oni koje je pljuvao 95.
  Vucic dlaku mijenja al stav nikada

 • Nitko od hrvatskih dužnosnika nemože doći u takvu poziciju jer Hrvatska nije izvršila agresiju na sRBIJU i samim time nema potrebe za izvinjenjem.I da se ispričao ne bi se ništa promjenilo,četnik ostaje četnik.Četničku posjetu naručio je veliki brat zbog *majčice* rusije.Na dan posjete,veliki brat kaže-INA ne baćuškama.ZNAKOVITO!!!

  5
  1
 • Zato se njemu naša Kolinda ispričala….Bravo presjednice…Hrvatski Novinari Vučiću nisu smjeli postaviti niti jedno pitanje koje bih njemu bilo neugodno,zato je on imao priliku odgovarati na upit srpskih novinara na sve što njemu odgovara a Kolinda je gutala knedle…Jadno,sebe dovela u mat poziciju u svojoj domovini,svom uredu i ponizila svoj narod branitelje i sve građane,a ona organizirala protokol…Vućić se ponašao kao da je došao u RH-ku Donalt Tramp ili Putin a ne četnik i ratni huškač ,,kukavica,,iz 91-92 god…Pomirenje da,suživot da,ekonomija da,ali ulizivanje i ovoliko podilaženje četniku,agresoru je previše.Donjeo dokumente za 4 nestale osobe,jadno,ponizno,fuj,fuj,fuj…Zar može niže od ovoga…

  6
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.