Vožnja noću je opasna, evo kako ju učiniti sigurnijom

Kako biste smanjili rizik od prometne nesreće trebali biste se pridržavati ovih pravila.

Vožnja noću puno je opasnija nego danju, a kobne su nesreće tri puta češće upravo u uvjetima smanjene vidljivosti. Glavni razlog za to je što u mraku ne vidimo toliko dobro, bez obzira na umjetnu svjetlost koja nam pomaže. Manji je dio ceste vidljiv noću, pa je manje prostora i vremena da se zakoči ako je to potrebno, piše Geico.

Ipak, ovo nisu jedini čimbenici zbog kojih trebamo biti oprezniji kada vozimo noću – uz ovih 12 trikova bit ćete sigurni u prometu noću.

Nemojte piti

Alkohol i vožnja ne idu jedno s drugim. Broj prometnih nesreća u kojima su putnici poginuli zbog konzumacije alkohola četiri je puta veći tijekom noći. Ipak, ni tijekom dana ne trebate voziti pod utjecajem alkohola.

Izborite se s umorom

Nesreće zbog pospanosti vozača najčešće se događaju između ponoći i šest sati ujutro. Zato tijekom ovih sati budite posebno oprezni u vožnji jer nikad ne znate kada će vozač u automobilu koji je blizu vas zaspati. Da se to vama ne bi dogodilo, popijte kavu, stanite pored ceste i odmorite se nakratko. Ili se zaustavite do jutra, odspavajte i nastavite put kada svane.

Očistite stakla

Prljav ili oštećeni vjetrobran može vas dodatno zasjeniti svjetlošću koja dolazi izvana zbog odsjaja koji u ovom stanju emitira. Osim toga, prljava ili oštećena prednja svjetla smanjuju vidljivost i bacaju zasljepljujući odsjaj na vozače u drugim automobilima. Redovito čistite stakla i prednja svjetla ili ih zamijenite ako su oštećeni.

Izbjegavajte ceste sa samo dvije trake

Ceste koji imaju samo dvije trake, jednu u jednom, a drugu u drugom pravcu, mogu biti nezgodni zbog zasljepljujućih svjetala automobila koji idu ususret jedan drugom. Osim toga, ove ceste imaju više opasnih zavoja i uzvišenja, pa se može dogoditi da ne uočite drugo vozilo na vrijeme. Ako je moguće, vozite se sigurnijim putem noću.

Usporite

Sudari koji su se dogodili zbog prekomjerne brzine skoro dvostruko su češći noću nego danju zbog manje vidljivosti i manje vremena za reakciju. Na primjer, prednja svjetla najčešće osvjetljavaju prostor 50 metara ispred vas, a ako vi vozite brzinom od 60 km/h, trebat će vam 60 metara da stanete, što znači da nećete na vrijeme uočiti moguću opasnost, kažu u IIHS-u (Insurance Institute for Highway Safety)

Usmjerite prednja svjetla pravilno

Ako je svjetlost prednjih svjetala previše usmjerena prema dolje, vidljivost je ispred automobila manja. S druge strane, ako prednja svjetla usmjeravaju svjetlost prema gore, ona mogu zaslijepiti vozača koji vam ide ususret. Ako primijetite problem s prednjim svjetlima, odvezite auto na popravak.

Koristite duga svjetla kada je to prikladno

Duga svjetla mogu biti od pomoći u ruralnim područjima i na otvorenoj cesti. Možete ih koristiti sve dok ne uočite da vam se iz suprotnog smjera približava drugo vozilo. Prigušite ih kada vam ono bude na 150 metara, nakon čega ih možete ponovno uključiti. Osim toga, nemojte ih koristiti ni kada se vozite iza drugog automobila.

Smanjite unutarnje osvjetljenje

Ako su svjetla na instrumentnoj ploči u vašem automobilu previše jaka, može se dogoditi da vam vid bude zamućen nakon skidanja pogleda s nje i tijekom ponovnog usmjeravanja očiju na cestu. Prigušite unutarnja svjetla noću toliko da kontrole budu vidljive, ali da vas ne ometaju u vožnji.

Gledajte u ispravnom smjeru

Iako bi stalno trebali držati oči na cesti, trebate izbjegavati fiksirani pogled i nikad ne trebate gledati u prednja stakla automobila koji vam ide ususret. Tada zaslijepljenost svjetlom izbjegnite tako što ćete pogledati u desni kut puta kako ne biste skrenuli s njega. Čim automobil prođe, ponovno podignite pogled, prenosi Index.hr.

Pazite na životinje

Životinje na cesti mogu biti jako opasne, osobito noću, kada se može dogoditi da se samo iznenada pojave ispred vas. Duga svjetla mogu vam pomoći da uočite sjaj njihovih očiju u mraku, a kada ih ugledate, najbolje je da usporite i stanete, a ne pokušati obići životinju.

Provjeravajte vid

Jednom godišnje provjerite svoj vid jer on, htjeli mi to ili ne, slabi s godinama.

Testirajte i pravilno upotrebljavajte svoja svjetla

Redovito provjeravajte svjetla, uključujući kratka svjetla, duga svjetla, signalna svjetla i svjetla kočnica. Prednja svjetla trebaju biti uključena kako biste bili vidljivi, ne samo kada je mrak, nego i kada padaju kiša, snijeg ili grad.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.