Vozač autobusa premjestio migrante na stražnja sjedišta, najavljen disciplinski postupak

U autobusu tvrtke Transturist na liniji Sarajevo – Tuzla 10. rujna vozač autobusa smjestio je migrante na sjedišta u stražnjem dijelu vozila kako se ne bi miješali s ostalim putnicima.

Na pitanje očevica ovog događaja Emira Alagića, poznatijeg kao DJ Soul, zašto to čini ako su migranti, među kojima je bilo i djece, uredno platili kartu, vozač je rekao da ne želi da se miješaju s ostalim putnicima, prenosi Klix.ba.

Na dodatno inzistiranje kondukter odgovori da “Treba sad ući profesorica koja je radila 8 sati, i je l’ treba da sjedi s njima?” Apsolutni rasizam na djelu, piše u objavi.

Dakle Transturist Tuzla prevoz putnika u autobusu je upravo sve migrante prisilio da se pomjere na zadnja sjedišta. Na…

Posted by Emir Alagić on Tuesday, 10 September 2019

Tvrtka za prijevoz putnika Transturist Tuzla oglasila se jučer povodom ovog ružnog događaja te u svom priopćenju najavila disciplinski postupak protiv vozača.

Ovim putem želimo istaknuti da bilo kakva segregacija putnika po bili kojoj osnovi nije politika našeg poduzeća i da je ovaj čin isključivo čin pojedinca koji je izuzetno nekorektan i s pravom izaziva kritike i negativne komentare u javnosti. Nakon što utvrdimo sve detalje ovog događaja, pokrenut ćemo disciplinski postupak protiv našeg vozača i izreći mu kaznu u skladu s pravilnikom našeg poduzeća, stoji u Facebook objavi Transturista.

Dodali su i kako se kolektiv kao što je Transturist, sa 70 godina tradicije u prijevozu putnika, koji zapošljava 130 radnika ne može gledati kroz jednog pojedinca i u isto vrijeme osuđivati za rasizam i segregaciju po bilo kojoj osnovi.

Postovani klijenti, sugradjani i prijatelji,s obzirom da smo dobili informaciju o neugodnoj situaciji koja se dogodila…

Posted by Transturist Tuzla prevoz putnika on Wednesday, 11 September 2019

Smatramo da smo u proteklom periodu kao kolektiv učinili mnogo pozitivnih stvari za migrante, od toga da smo dozvolili da borave u prostoru autobuske stanice, da koriste sadržaje u autobuskoj stanici te smo velikom broju migranata izdali karte sa popustom a određenom broju migranata nismo ni naplatili karte. Isto tako, nismo dobili informaciju da se neko od naših zaposlenika nekorektno ponašao prema migrantima tijekom boravka u Tuzli, naveli su.

Iz Transturista su naglasili i kako nikome nisu uskratili pravo da kupi kartu i putuje, no da su pod stalnim pritiskom klijenata da to učine.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.