Izetbegović: Jedan čovjek pravi probleme 10-15 godina, ovaj drugi se nekad priključi

Lider SDA, Bakir Izetbegović, gostovao je na N1 televiziji u novom izdanju emisije Pressing.

Govoreći o Miloradu Dodiku rekao je kako on stalno ponavlja prijetnje i uvrede.

Na pregovorima kod Wigemarka u jednom trenutku pred svima njima Milorad Dodik je rekao da mi ne možemo ništa, da nismo dovoljno snažni. Ja sam rekao “Kako ne možemo? Sjeti se ’94. Armija RBiH nije izgubila nijednu bitku cijele godine. Mi smo takav narod kojeg može takva sila da napadne, nemoj se igrati sa takvim narodom”, rekao je Izetbegović.

Dodik je poručio da nakon petog rujna ništa ne važi, a na pitanje spremaju li se novi pregovori, Izetbegović kaže:

Ne, Dodik je u svom bahatom stilu tako to poručio. Mislim da će se morati naučiti ponašanju, odučiti takvog nastupa i odnosa prema drugima. Dobro mu je išlo zadnjih par godina, globalni procesi su mu išli na ruku, u dobroj mjeri se umislio. Moj kurs je ovakav bio otprilike, samo nisam direktno govorio.

Ja mislim da ne postoje trojica koja prave probleme, nego jedan pravi probleme već 10-15 godina. Ovaj drugi se nekad priključi, a treći, ja ili netko, ništa drugo ne traži osim da se postupa po Ustavu i zakonu. Nije red da se to izjednačava.

Dodik je najavio da će tražiti da se u NSRS povuče suglasnost na formiranje OS BiH. Odgovor Bošnjaka na to, kaže Izetbegović, mora doći.

Neke kockice su se složile Dodiku i on je uvjeren da može provesti neke stvari, pa i do secesije. Odnosi NATO-a, Brexit u Europi, jačanje azijskih i istočnih zemalja, čitav taj kontekst… Čini da je pomislio da može dominirati ili misli dobiti više nego mu pripada. Prije ili kasnije, a bolje je prije, treba to raščistiti s Dodikom.

Može li on razbiti ovu zemlju? Kako je u pravu? Nije ovo samo pitanje NATO puta ili ANP-a, ovo je pitanje dominacije, diktata, ultimatuma, jednog neprihvatljivog ponašanja. I trebamo čovjeku koji se tako ponaša dati poziciju u VM BiH i prihvatiti da sruši barijere i vladavinu i zakona, dodao je.

Na pitanje je li mu to tako rekao, kaže da jest.

Naravno da sam rekao, imamo direktne razgovore. Bio je spreman prihvatiti neke stvari i onda ga reakcije u RS poguraju da on u svom stilu to odbaci. Taj član 3 u Sporazumu koji je pokrenuo međunarodnu zajednicu koja se uspavala. Tim Sporazumom smo je uozbiljili i fokusirali problem na čovjeka koji radi. Član 3 vrlo jasno kaže da ćemo unaprijediti odnos s NATO-om, raditi planove i slati u Bruxelles. Opisano je sve. Reakcija iz RS ga je pogurala da to ne uradi, poručio je Izetbegović.

Cijelu emisiju pogledajte u videoprilogu.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.