Vlasti Banje Luke naručile – 200 disketa?!

I dok ih cijeli normalan svijet koristi kao podmetače za čaše ili strugalice leda za vjetrobransko staklo, gradski oci Banje Luke diskete su odlučili koristiti za pohranu podataka. Naručili su – 200 komada po cijeni od 110 konvertibilnih maraka, odnosno oko 440 kuna.

Vlasti u Banjoj Luci naručile su ovih dana 200 floppy diskova za 2013. godinu, čime su privukli pozornost medija. Tih 200 disketa, naime, sadrži ukupno 288 megabajta memorije.

Na običan prazan DVD, koji se može kupiti za pet do šest kuna, “stale” bi 6.444 diskete, a na jedan USB, kapaciteta jednog gigabajta, kakvi se dijele uz privjeske, upaljače i olovke, stalo bi nešto manje od četiri godišnje narudžbe disketa od strane grada Banje Luke, izračunao je Press.

Objašnjenje za narudžbu ove zastarjele i krajnje nepraktične tehnologije dobili su od glasnogovornika Administrativne uprave Milenka Šajića, koji je kazao da ondje 307 od ukupno 520 računala ima utor za disketu, “što znači da imaju mogućnost korištenja diskete”.

To nije pitanje utora

Dodao je i da se diskete na kraju ne moraju niti isporučiti jer je ugovorom o nabavi precizirano da će se roba dostaviti sukcesivno, na osnovi narudžbenice.

Imati utor nije dovoljno jer kompjutori često ne mogu učitati podatke s diskete budući da se ne koriste zbog pojave daleko boljih alternativa. Naime, na disketu koja ima zapremninu od 1,44 megabajta može, recimo, stati jedna fotografija ili pola pjesme u MP3 formatu, a često se i kvare.

Zato se koriste eventualno u alternativne, čak i u umjetničke svrhe.

Press|A.B.

1 komentar

  • mozda im racunala korise windows 95… ili 98…
    tada se nije ni znalo za cd, dvd usb itd… znalo je se..al bila viskoka tehnologija :)))

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.