Vlada ŽZH održala 15. sjednicu: Utorak neradni dan

Vlada Županije Zapadnohercegovačke održala je u utorak 20. prosinca 2011. godine u Širokom Brijegu 15. redovitu sjednicu. Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o građenju te Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o prostornom uređenju koji su, nakon redovne zakonske procedure, upućeni na donošenje u Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke.

Vlada je usvojila Dokument okvirnog proračuna za razdoblje 2012. – 2014. godine koji obuhvaća fiskalne okolnosti i služi za određivanje proračunske potrošnje za 2012. i dvije naredne godine.

Nakon obrazloženja Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u institucijama vlasti u Županiji Zapadnohercegovačkoj, kojeg je iznijela ministrica pravosuđa i uprave Borka Herceg Lukenda, Vlada je utvrdila navedeni Prijedlog Zakona te ga uputila u daljnju skupštinsku proceduru. Izmjenama i dopunama navedenog Zakona reguliraju se uvjeti za imenovanje savjetnika koji su do sada bili regulirani Zakonom o državnim službenicima u tijelima državne službe u Županiji Zapadnohercegovačkoj i rješavaju pojedina zakonska rješenja koja su ostavljala dvojako tumačenje.

Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi Županije Zapadnohercegovačke. U izmjene i dopune navedenog Zakona krenulo se na inicijativu općinskih načelnika iz razloga što Zakon o lokalnoj samoupravi Županije Zapadnohercegovačke nije usklađen sa Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine koji propisuje da Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu donosi načelnik bez suglasnosti vijeća. Time je zakonodavac u pojedinim ovlastima precizirao granicu i ovlasti između vijeća i načelnika. Također, jasnije je precizirano donošenje odluke o privremenom financiranju i proglašavanju iste do usvajanja novog proračuna.

Također, Vlada je donijela Odluku o davanju suglasnosti na Statut Službe za zapošljavanje Županije Zapadnohercegovačke.
Vlada je donijela i Odluku o proglašenju 27. prosinca 2011. godine neradnim danom. Ovom Odlukom 27. prosinca 2011. godine (utorak, blagdan sv. Ivana apostola i evanđelista) proglašen je neradnim danom u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Skupština ŽZH – usvojeni zakoni, izmjenjen proračun

Jučer je u sjedištu Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu održana 10. sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke pod predsjedavanjem predsjednika Skupštine Ante Mišetića. Skupština je donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakonima o županijskim ministarstvima i drugim tijelima županijske uprave, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravobraniteljstvu u Županiji Zapadnohercegovačkoj, Izmjene i dopune Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2011. godinu, Amandmane na Ustav Županije Zapadnohercegovačke.

Skupština je usvojila Odluku o Stručnoj službi Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Skupština je također razmatrala Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama u Županiji Zapadnohercegovačkoj i isti je upućen u daljnju proceduru.

10. sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke završila je s radom u 13.30 sati.

Moramo napomenuti da na službenim stranicama Skupštine nije moguće pronaći informacije niti obrazloženja (Narodne novine) koje se tiču konkretnih izmjena i dopuna zakona i proračuna te smo do daljnjeg primorani prenositi priopćenja ovakvog tipa.

(www.grude-online.info)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.