Vlada HNŽ-a s Razvojnom bankom FBiH otvara kreditnu liniju za pomoć gospodarstvu

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade i Adnan Faladžić, ministar financija HNŽ-a susreli su se danas u sjedištu Vlade HNŽ-a s predstavnicima Razvojne banke FBiH Semirom Fejzićem, v.d. predsjednikom Uprave i Daliborom Milinkovićem, v.d. izvršnim direktorom za projekte i razvoj.

Tema sastanka bila je provedba Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potpore ekonomiji na području HNŽ.

Herceg je istaknuo kako je Vlada, uz intenzivan rad na suzbijanju širenja koronavirusa, istodobno pripremala mjere za pomoć gospodarstvu s ciljem očuvanja što je moguće većeg broja radnih mjesta.

Radi se o jednom od kvalitetnijih i sadržajnijih ”korona zakona” u BiH. Prinjegovoj izradi usuglasili smo niz konkretnih i kvalitetnih rješenja kojima ćemo subvencionirati više od deset tisuća plaća, održati poticajnu politiku u strateškim gospodarskim granama (poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, poduzetništvu, cestogradnji i dr.) čime otvaramo prostor za ukupni oporavak i sprječavamo daljnji gubitak radnih mjesta, čuvajući tako i demografsku sliku HNŽ, kazao je predsjednik Herceg dodavši i to kako će pravo na subvencioniranje moći ostvariti oni poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tijekom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno s veljačom ove godine i da nisu otpuštali radnike u vrijeme trajanja zabrane rada.

Također, naglasio je kako je Zakonom predviđeno i otvaranje bankovne kreditne linije  putem koje bi Vlada subvencionirala kamate gospodarstvenicima.

Predstavnici Razvojne banke su, ističući spremnost na suradnju, predstavili mogućnosti koje Banka nudi. Istaknuli su kako je Hercegovačko-neretvanska županija prva Županija s kojom će biti sklopljen Protokol o suradnji u svezi s kreditnom linijom za likvidnost gospodarstvenicima  i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusnog oboljenja COVID-19. Naglašeno je i to kako će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćat će Vlada HNŽ, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Na sastanku su, također,  bili nazočni i dr. sc. Damir Jerković, predsjednik Povjerenstva Vlade za upravljanje Stabilizacijskim fondom  i utvrđivanje prijedloga Programa utroška sredstava od subvencija iz članaka 3. i 4. Zakona  o ublažavanju  negativnih ekonomskih  posljedica  izazvanih epidemijom  koronavirusa (COVID-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ i Marko Arapović, savjetnik predsjednika Vlade, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.