Vlada HNŽ-a još jednom će provjetriti odbačene prijave za financijsku potporu

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg i županijski ministar gospodarstva Željko Laketić susreli su se u ponedjeljak s predstavnicima Udruge poduzetnika Hercegovine.

Herceg se osvrnuo na aktivnosti koje je Vlada HNŽ-a poduzela kako bi pomogla gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Nakon priprave i izrade Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ-a, odnosno tzv. korona zakona, te nakon što je Interresorno povjerenstvo, temeljem javnog poziva, napravilo analizu pristiglih prijava, donesene su konkretne odluke kojima se gospodarskim subjektima koji su ispunili uvjete uplaćuju financijska sredstva.

Kroz ukupno tri odluke Vlade osigurali smo potpore za gotovo 2000 gospodarskih subjekata koji su se prijavili unutar resora gospodarstva, trgovine i turizma, zdravstva, prosvjete i prometa. Kako su se na javni poziv prijavila ukupno 2.143 poslovna subjekta pred Povjerenstvom je bio ogroman posao no ovih dana još jednom će se iznova proanalizirati sve odbačene prijave, kako bismo bili potpuno sigurni u svaku odluku. Ukoliko bude dorada, donijet ćemo još jednu odluku o financijskoj potpori, kazao je Herceg.

Dodao je i to kako je uime Vlade prije nekoliko dana potpisao Protokol o suradnji s Razvojnom bankom FBiH kojim su predviđeni iznimno povoljni kreditni aranžmani.

HNŽ je prva županija u FBiH koja je potpisala ovakav protokol kojim će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 maraka uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci za što će fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćati Vlada, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita. Dio sredstava iz Protokola bit će namijenjen i postojećim aranžmanima s Razvojnom bankom. To je novac posuđen našem gospodarstvu na tri godine i predstavlja dobar primjer kako državna banka pomaže svom gospodarstvu kada je pogođeno prirodnom ili bilo kojom drugom nesrećom, zaključio je Herceg.

Predstavnici poduzetnika Hercegovine pozdravili su napore županijske vlade koji su do sada učinjeni kroz provedbu tzv. korona zakona, te pruženu potporu pogođenim granama s ciljem ublažavanja negativnih posljedica u gospodarstvu.

Izrazili su zadovoljstvo aktivnostima Vlade koje čini kako bi se još jedanput provjerila dokumenta gospodarskih subjekata čije su prijave odbačene s ciljem uočavanja mogućih pogrešaka zbog iznimno velikog broja prijava.

Predstavnici Udruge poduprli su potpisivanje Protokola Vlade i Razvojne banke koji će omogućiti gospodarstvenicima apliciranje na povoljne kreditne aranžmane

Također, naglasili su potrebu da se i druge razine vlasti intenzivnije uključe u potporu gospodarstvu koje trpi velike posljedice korona-krize.

Zaključeno je kako će se i dalje zajedničkim naporima tražiti najbolja rješenja koja će pomoći oporavku ugroženog gospodarstva i očuvanju radnih mjesta, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

 • Zanima me
  Sa koliko km subvencionirate kupovinu racunala za ucenike i studente
  Internet u svakom domu koji ima skolarca ili studenta
  Izgradnju waj faj zona u gradu
  Pa se vi cudite sto mladi odlaze
  Pa vi nista ne radite
  Niti nudite
  Niti dajete
  Nabijem vas

 • Zivot su dali, i omugucili svima vas zivot i to sto jeste i sto posjedujete i umjesto da ste im zahvalni, dozivotno, od obitelji poginulih branitelja koji su djeca bili, mladost koja je vam je svima sve omogucila, polozila zivot na Oltar domovine trazite da plati 25 – /-za dom. Pa zasto i za koga su se borili i najsvetije dali zivot. Ostale majke, djeca, obitelji. To nigdje nema, nigdje. Ni u Titino vrijeme nije bilo tzv. Boracke populacije su imala osnovna neupitna prava. Krov nad glavom bez naknade. Mi ih necemo zaboraviti ni dragi Bog, rjesite nasa prava kako ste i obecali. Nece nas vise niko ponizavati.pogotovu njihovu zrtvu koja zasluzuje postovanje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.