Čović poručio Izetbegoviću: Takvo ponašanje neće proći

Sporazum iz Mostara je jasan u vezi s promjenama Izbornog zakona, kazao je danas nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru lider ove političke grupacije Dragan Čović.

On je kazao kako su ambicije HNS-a na lokalnim izborima povećati broj načelničkih pozicija i vijećničkih mandata nego je ova politička grupacija imala ranije, i da se visoke ambicije podrazumijevaju i za Mostar. Čović je kazao da ih očekuje jedna “standardizirana kampanja”.

Ponovio je “žaljenje zbog odluke SIP-a da se izbori u Mostaru održe izdvojeno, čime se narušava sporazum iz Mostara”.

Sporazum koji smo potpisali u Mostaru precizirao je i da će od 17.9. do 17.12. SDA i HDZ dogovoriti elemente Izbornog zakona kako bi se riješilo pitanje legitimnog predstavljanja, da bi se onda iduće godine u parlamentarnoj proceduri sve to završilo, u onoj godini koja nije izborna. Sve to piše u tom sporazumu, ali je komentar gospodina Izetbegovića poslije našeg sastanka ukazao na neka potpuno drugačija promišljanja, izjavio je Čović, prenosi Klix.

Taj stav Izetbegovića, dodao je, danas je doveo do toga da nas zabrinjava razina odnosa prema datoj riječi i prema pruženoj ruci, što je najgore prema potpisanom sporazumu.

Ovo nije prvi sporazum koji mi potpisujemo zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice, prošle godine smo imali sporazum o Vijeću ministara kod gospodina Wingemarka, pa se krenulo u pojašnjavanje što je tko mislio. Ovaj put je bilo šest svjedoka i kazano je da nema preduvjeta za izmjene Izbornog zakona i da ćemo jasno na tome raditi, kazao je Čović.

Ponadao se da će se jasno naznačiti da je negacija konstitutivnosti kao ustavnog načela nedopustiva u BiH, da se tako manifestira “domoljublje ili ustavoljublje” te da je to poruka jednom dijelu bošnjačkih političara kad je riječ o namjeri da se na “niže razine spusti fenomen Sejdić ili Komšić“.

Federalna vlada se može napraviti za 24 sata, samo treba dogovoriti potrebne stvari, kazao je on, te naveo kako nije optimist u vezi s izborom “neke nove Vlade FBiH”.

Vidjeli ste kako prolazi Vlada Sarajevske županije i neke druge vlade u tim igrama neke tobožnje parlamentarne većine s kojom bismo mi trebali praviti novu federalnu vladu, kazao je Čović.

Izetbegovićeve izjave o “teroru manjine nad većinom” nazvao je grubim kršenjem ustava te kazao kako takvo ponašanje neće proći.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • ”No pasaran!”, ”No pasaran!” viče drug Dragan Čović Gago. Gdje ste horde crvenih brigada, zašto ne podipirete svoga “otporaša”?

  • Ponovo pokušavaju preko leđa Hrvata nadomjestiti što su izgubili od srba,e neće moći mogu samo ponovno ove prostore gurnuti u kakav sukob koji nikome ništa dobrog donio nebi u 21 stoljeću težiti tome da se jedan narod obespravi do te mjere da ne može ni svoje predstavnike birati ako je i od alijića previše je

  • Nece preko leda Hrvata, dosta vise gazenja i ponizavanja Hrvata i prozivanja svoga naroda, s postovanjem drugog i drugacijeg naravno.

  • naravno da treba novi izborni zakon ali je prioritet otkup cmilja,šta je HDZ-e uradio po tom pitanju.Briga anjih što narod nema za kruha.Zašto vladajuca elita nije našla način da otkupi narodu cmilje.Njih zanima samo izborni zakon i kako će ostat na vlasti.

  • Ljudi,opet je cirkus na nacionalnoj osnovi do izbora pa onda opet zajedno.Nemojte nasjedati na spinove.30 godina se ko nesto napadaju a vazda zajedno u vlasti i koalicija.Ko lafo neces ti ovo neces ono.Otvarajte firme,tvornice,zaposljavajte ljude jebli vas i hrvati i muslimani i srbi

  • Bio je drug Dobročinitelj član presjedništva, šta je napravio, po čemu da ga pamtimo? Ništa, 0, zero… Kakva je razlika sad i tad, osim njegovih primanja, legalnih i ilegalnih?

  • Narod nema za kruha kako ovaj gore reče. Cudno malo, kafici puni, za rakiju se ima, kladionicari bogatiji od Bila Gatesa za kladionice se ima, bolju markiranu odjecu na našim ulicama vidite od gradova Beča, Pariza, Berlina, kako je to moguće ako narod nema kruha.

  • Ti si netko tko je opcinjen dobrociniteljem, šta bi dao da si na njegovom mjestu i da imas njegovu razinu znanja i strpljivosti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.