Vlada FBiH usvojila dodatne mjere za pomoć gospodarstvu

Vlada Federacije BiH je, na nastavku 222. sjednice u četvrtak u Sarajevu, prihvatila informaciju o svojim mjerama u borbi protiv posljedica pandemije.

U informaciji je navedeno da je Federacija BiH jedina u Europi koja će programom mjera podrške gospodarstvu obuhvatiti skoro dvije trećine ukupno zaposlenih. Prema procjenama, 350.000 zaposlenih će koristiti subvencije, što je 68 posto ukupnog broja.

Federalna vlada je prva, već u siječnju, započela s pripremama i reagirala na pojavu virusa i kretanje turista iz Kine. U veoma kratkom roku je uspostavila web portal, online praćenje kretanja pandemije – covid-19.ba/map i osigurala potrebnu opremu za zdravstveni sustav.

Bez obzira na daleko složeniji sustav u odnosu na zemlje regije, FBiH je prva usvojila Rebalans proračuna, u kojem su ostala nepromijenjena sva davanja za socijalne kategorije, sve naknade, kao i mirovine.

Spriječen je nekontrolirani rast cijena u uvjetima svjetskog poremećaja tržišta, zamrznute marže i određene maksimalne marže za gorivo, što je dovelo do značajnog snižavanja cijena goriva.

Kompanije u vlasništvu FBiH su osigurale podršku zdravstvenom i obrazovnom sustavu, kroz kupovinu opreme, kao i besplatan internet kako bi djeca pratila online nastavu.

ŽZH: Objavljen Javni poziv za pomoć gospodarskim subjektima

Sveukupno, Vlada Federacije BiH je do sada donijela 53 mjere za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa.

Jedna od danas donesenih mjera je kontinuirana analiza i izvještavanje Vlade FBiH o makroekonomskim trendovima i utjecajima na proračunske prihode.

Kontinuirano praćenje makroekonomskih kretanja i analiza utjecaja na stabilnost prihoda proračunskih i izvanproračunskih fondova su ključni za sagledavanje posljedica makroekonomskih kretanja te mogućnosti blagovremene i adekvatne reakcije na odstupanja i trendove koji bi mogli ugroziti stabilnost proračunskih i izvanproračunskih fondova. Na ovaj način se osigurava blagovremena i nesmetana realizacija predviđenih mjera, kao i redovna isplata svim kategorijama, posebno umirovljenicima, braniteljskoj populaciji i drugim socijalnim kategorijama te poticaja za poljoprivredu.

Potrebno je u što kraćem roku finalizirati aktivnosti vezane za aktiviranje Jamstvenog fonda, kako u dijelu propisanih uvjeta i načina funkcioniranja, tako i ciljnih skupina koje će biti korisnici jamstava. Jamstveni fond se uspostavlja pri Razvojnoj banci FBiH, a osnovni cilj je podrška održavanju dostignute razine ekonomskih aktivnosti kroz osiguranje tekuće likvidnosti, obrtnog kapitala i investicija za gospodarske subjekte.

Praćenje efekata Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica je neophodna aktivnost kako bi na sustavan način mogli biti praćeni efekti na korisnike subvencija. Posebno je neophodno pratiti kretanje broja zaposlenih i nezaposlenih osoba, kao i ostale efekte na poslovanje cjelokupne ekonomije.

Imajući u vidu globalne trendove i aktualnu situaciju vezanu za pristup kreditnim sredstvima, neophodno je održavati redovne kontakte i nastaviti razgovore s domaćim i međunarodnim kreditorima kako bi bio osiguran pristup kreditnim sredstvima u skladu s potrebama, kako gospodarstva, tako i različitih razina vlasti.

Jedna od mjera je i nastavak realizacije javnih investicija. Resorna ministarstva, u suradnji s javnim poduzećima i gospodarskim društvima s udiom državnog kapitala koja provode značajne investicije, trebaju maksimalno ubrzati procese i implementaciju investicijskih sredstava s ciljem povećanja potrošnje i stimuliranja poslovnog ciklusa.

Sve mjere pomoći gospodarstvu, u najvećem mogućem stupnju, potrebno je harmonizirati s nižim razinama vlasti, radi efikasnijeg pristupa i osiguranja blagovremene i ciljane podrške gospodarstvu.

Donosimo uputstva za sve koji žele subvencioniranje doprinosa na osnovu korona-zakona

Nakon interventnih mjera, koje su obuhvaćene odlukama Vlade i Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, potrebno je, u što kraćem roku, pripremiti Koncept ekonomskog oporavka, koji će za cilj imati postizanje i održavanje makroekonomske stabilnosti, kao i stvaranje preduvjeta za održiv i ubrzan ekonomski rast.

U skladu s ovim mjerama, danas su dana i konkretna zaduženja.

Federalno ministarstvo financija zaduženo je da kontinuirano analizira kretanja dostupnih makroekonomskih indikatora, uključujući i prihode od neizravnih i izravnih poreza, a zbog osiguravanja financijske stabilnosti proračunskih i izvanproračunskih fondova,te o procjenama efekata izvještava Vladu Federacije BiH na mjesečnoj razini.

Zadužen je Koordinacijski odbor za stabilizaciju gospodarstva i posljedica pandemije koronavirusa da, u što kraćem roku, okonča sve aktivnosti vezane za uspostavljanje Jamstvenog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, koji za cilj ima osiguravanje tekuće likvidnosti, obrtnog kapitala i investicija za gospodarske subjekte.

Također je zadužen da prati i analizira implementaciju Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, s fokusom na kretanja broja zaposlenih i nezaposlenih osoba i o tome mjesečno izvještava Vladu FBiH.

Zaduženo je Federalno ministarstvo financija da nastavi razgovore s međunarodnim i domaćim kreditorima, vezano za potencijal za kreditiranje, kako gospodarstva, tako i različitih razina vlasti.

Resorna ministarstva dužna su da, u suradnji s javnim poduzećima, maksimalno ubrzaju implementaciju investicijskih sredstava s ciljem povećanja potrošnje i stimuliranja poslovnog ciklusa.

Zadužen je Koordinacijski odbor za stabilizaciju gospodarstva i posljedica pandemije koronavirusa da prati mjere pomoći gospodarstvu na nižim razinama vlasti te predlaže Vladi FBiH harmonizaciju mjera, s ciljem efikasnijeg pristupa. Dužan je i da, u što kraćem roku, predloži Koncept ekonomskog oporavka, s ciljem postizanja i održavanja makroekonomske stabilnosti, kao i stvaranja preduvjeta za održiv i ubrzan ekonomski rast.

U četvrtak je premijer Federacije BiH Fadil Novalić ovlašten da informaciju o mjerama Vlade FBiH u borbi protiv posljedica pandemije, s pregledom dostavljenih informacija o nabavkama po zaključku od 30. travnja 2020. godine, dostavi Parlamentu FBiH.

Informacija o mjerama Federalne vlade u borbi protiv posljedica pandemije, s izvještajima federalnih uprava, federalnih upravnih organizacija, federalnih ministarstava i drugih federalnih institucija o postupcima javnih nabavki provedenim od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH, bit će objavljena na web stranici Vlade FBiH.

Vlada FBiH traži mogućnost raskida ugovora sa “Srebrenom malinom”

(www.jabuka.tv | Foto: Vlada FBiH)


1 komentar

  • Hahaaa..bgt..sta bi s respiratorima.
    Uzmete i otmete poreze od njih,narucite respiratore tj ventilatore koji nisu nista,operete milijune i laganini ih pospremite u džep..i onda ko bajagi..pomazete one od kojih ste to drpili.Pas vam j.m.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.