Donosimo uputstva za sve koji žele subvencioniranje doprinosa na osnovu korona-zakona

Porezna uprava Federacije BiH objavila je na svojoj web stranici nekoliko uputstava za porezne obveznike koji će biti korisni tijekom iskorištavanja pogodnosti koje donosi korona-zakon.

Shodno Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica popularno nazvanim korona-zakon, Porezna uprava je sačinila i objavila:

1. Uputstvo o načinu podnošenja zahtjeva i potrebnoj dokumentaciji za subvencioniranje doprinosa

2. Zahtjev za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja – Obrazac – ZSD

3. Uputstvo za popunjavanje Zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja Obrazac – ZSD

Obrazac – ZSD je objavljen u PDF formatu koji je editabilan, tako da se isti može popuniti u elektronskom obliku, odštampati, potpisati i ovjeriti pečatom obveznika ili se može popuniti i ručno, odštampati i dostaviti nadležnoj poreznoj ispostavi prema sjedištu podnosioca zahtjeva, poručuju iz Porezne uprave FBiH.

Podsjećamo, porezni obveznici imaju pravo na subvencioniranje doprinosa ako ispunjavaju dva uvjeta – da su izmirili obaveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno s veljačom 2020. godine i da imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine.

Skrećemo pažnju poreznim obveznicima, da je preduvjet za uspješnu obradu zahtjeva tj. Obrasca – ZSD da su plaćene obaveze po osnovu doprinosa i poreza na dohodak zaključno s mjesecom 02/2020. godine i da su podneseni ispravni mjesečni obrasci MIP-1023, 2001/2001-A ili 2002/2002-A za mjesec za koji se traži subvencija. Stoga pozivamo porezne obveznike koji nisu izvršili uplatu poreza i doprinosa na isplaćene plaće zaključno sa 02/2020 godine, to učine prije podnošenja zahtjeva i tako uz uvjet pada prometa od 20 i više posto ostvare pravo na subvenciju. Porezni obveznici koji ne izvrše uplatu doprinosa zaključno s 02/2020. godine neće ostvariti pravo na subvenciju i ako imaju pad prihoda od 20 i više posto, zaključuju iz Porezne uprave.

Za sva pitanja ili nedoumice koje imate na raspolaganju su vam brojevi telefona i e-mail adrese objavljene na web stranici Porezne uprave Federacije BiH, odnosno na linku i e-mail: [email protected].

ŽZH sutra objavljuje javni poziv za subvencioniranje plaća u privatnom sektoru

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.