Vlada FBiH: Milijunski iznosi općinama, gradovima i privatnim poduzećima

Vlada FBiH donijela je niz odluka na sjednici održanoj u ponedjeljak u Mostaru.

Utvrđen je način raspodjele i procedure za dodjelu sredstava utvrđenih Proračunom Federacije BiH za 2024. godinu u okviru „Kapitalnih transfera drugim razinama vlasti i fondovima“ općinama i gradovima u iznosu od 50.000.000 KM.

Ova sredstva će biti dodijeljena općinama i gradovima za financiranje i sufinanciranje projekata, zahtjeva ili inicijativa koje će biti provedene u jedinicama lokalne samouprave.

Radi se o projektima koji se odnose na putnu i komunalnu infrastrukturu, te objekte obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, kao i ostale objekte od značaja za jedinice lokalne samouprave, te financiranje drugih aktivnosti od značaja iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

FBiH: Više od 4 milijuna KM braniteljskoj populaciji

Vlada Federacije BiH će stupanjem na snagu ove odluke objaviti javni poziv za podnošenje prijava za financiranje i sufinanciranje spomenutih projekata, a koji će sadržavati kriterije za dodjelu sredstava i bit će objavljen na web stranici Vlade Federacije BiH i u dnevnim novinama.

Odlukom je utvrđeno da će Vlada Federacije BiH formirati Komisiju koja će vršiti pregled i ocjenjivanje dostavljenih projekata, zahtjeva i inicijativa, te na osnovu toga sačiniti prijedlog korisnika navedenih sredstava po kojem će Federalno ministarstvo financija sačiniti prijedlog odluke i dostaviti ga Vladi na razmatranje. Vlada će utvrditi konačne iznose sredstava koji će biti doznačeni pojedinim općinama i gradovima, kao i dinamiku doznačavanja, te način izvještavanja o utrošenim sredstvima.

Za realizaciju ove odluke zaduženo je Federalno ministarstvo financija.

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija donijela i dvije odluke kojim se za JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo iz Proračuna osiguravaju sredstva u ukupnom iznosu od 30 milijuna KM.

FBiH: Najveći porezni dužnik pri vrhu liste po broju zaposlenih

Vlada je donijela i Odluku kojom se usvaja Program utroška sredstava utvrđenih u Proračunu FBiH za 2024. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije „Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – Regresiranje kamata – Garantni fond” u iznosu od 5.700.000 KM. Ovaj program je rezultat nastojanja Vlade Federacije BiH za nastavak iznalaženja mjera pomoći gospodarstvu Federacije BiH, usljed poteškoća u poslovanju gospodarskih društava, navodi se u priopćenju Vlade FBiH.

Osnovni cilj Programa je omogućiti korisnicima koji su kreditno zaduženi po Kreditno garantnom programu za velika poduzeća i Kreditno garantnom programu za izvoznike, ili će biti zaduženi u 2024. godini po ovim programima, da dobiju grant sredstva na ime subvencioniranja dijela troškova kamate. Subvencionirat će se dio kamata na tromjesečnom nivou, u visini do 2,5 posto.

Postupak subvencioniranja dijela kamate će se provoditi na način da će se vršiti refundiranje dijela kamate na kredite odobrene po ovim programima za održavanje tekuće likvidnosti i postojećeg stupnja zaposlenosti, nabavku obrtnih sredstava, dovršenja već započetih investicija, kao i pokretanje novih poslovnih aktivnosti i rast i razvoj postojećih.

Uključuje i povećanje konkurentnosti, razvoj i uvođenje inovacija i novog zapošljavanja (ukoliko se odnosi na novu investiciju). U strukturi odobrenog kredita do 30 posto se može odnositi na financiranje tekućih sredstava.

Izdvojeno preko 20 milijuna KM za četiri zračne luke u FBiH

Programom se definira zakonodavni okvir, cilj, namjena sredstava, korisnici programa, raspoloživa sredstva, trajanje programa, visina subvencionirane kamatne stope, uvjeti koje treba ispuniti korisnik, kao i postupak odobravanja sredstava.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije neće raspisivati javni poziv po ovom programu, s obzirom da će korisnici sredstava garancijskog fonda po automatizmu dobiti mogućnost korištenja sredstava za regresiranje kamata. Prema ovom programu, korisnici kredita stječu pravo na regresiranje kamata za I, II, III i IV. kvartal 2024. godine ukoliko su uredno izmirili dosadašnje obveze po kreditu.

(www.jabuka.tv | Foto: Vlada FBiH)

4 komentara

  • Rad ove vlade se svodi na sastanke svaka dva tjedna na kojima se dijeli šakom i kapom ono što je uplaćeno u proračun od zadnje sjednice. Pa ovo je teški cirkus

  • Korumpirani novac iz centrala stone, zvane EU, IWF, WEF, UN itd..,protiv buducnosti i slobode jedne drzave i naroda u njoj.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.