Vlada FBiH izdvojila novac za sanaciju štete na Sabornoj crkvi u Mostaru

Vlada FBiH u četvrtak je prihvatila inicijativu federalnog premijera Fadila Novalića za izdvajanje po 50.000 KM iz tekuće rezerve ovogodišnjeg proračuna s ciljem podrške u obnovi četiri vjerska objekta.

Riječ je o Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini mostarskoj, Židovskoj općini Sarajevo, Vrhbosanskoj nadbiskupiji Župi sv. Ante Padovanskog te Islamskoj zajednici u BiH – Medžlisu Islamske zajednice Gradačac iz kojih su pristigle molbe za financijsku pomoć za obnovu objekata vjerskih zajednica, navodi se u priopćenju Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kako je obrazloženo u inicijativi premijera, Srpska pravoslavna crkvena općina mostarska uputila je molbu za financijsku pomoć za interventna sredstva za sanaciju štete i nastavak radova na obnovi saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Iz Židovske općine Sarajevo stigao je zahtjev za sufinanciranje sanacije fasade Aškenaske sinagoge u Sarajevu, a iz Vrhbosanske nadbiskupije Župe sv. Ante Padovanskog molba za financijsku podršku za sanaciju u ratu oštećenog krova i fasade postojeće zgrade župnog dvora sv. Ante Padovanskog u Bugojnu.

Iz Medžlisa Islamske zajednice upućena je molba za pomoć u rekonstrukciji Sviračke džamije u Gradačcu.

S ciljem razvijanja dijaloga s vjerskim zajednicama i cijeneći njihovu važnu ulogu u društvu, kao i veliki doprinos kulturi, humanitarnom i općekorisnom djelovanju, donesen je zaključak kojim je Federalno ministarstvo financija zaduženo da za sljedećuv sjednicu pripremi prijedloge odluka o odobravanju izdvajanja ovih sredstava.

Židovska općina Mostar ponudila se platiti troškove štete na Sabornoj crkvi

Mostar: Zbog pljačke Saborna crkva utonula u mrak, ne rade ni zvona

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.