Mostar: Zbog pljačke Saborna crkva utonula u mrak, ne rade ni zvona

Iz Saborne crkve u Mostaru ukradeno je 90 metara kabla, a prilikom krađe uništena je i kutija za osigurače ispod zvonika.

Pitanje je može li se vratiti sve u isto stanje u kojem je bilo. Pokidani su svi kablovi od struje koji dovode struju u Sabornu crkvu, omogućavaju rad zvonika, osvjetljenja i sata. Pitam se je li ovo poruka da netko ne želi da svijetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona, kazao je uzrujani starješina Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru Duško Kojić.

Kako su naveli, Saborna crkva više neće svijetliti, neće se čuti zvona, a neće raditi ni satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara.

U utorak u 10:10 sati djelatnik Pravoslavne crkve prijavio je Policijskoj upravi Mostar da je iz crkve otuđeno oko 90 metara kabla. Znači, to je bila instalacija koja je počupana, a uništena je i kutija za osigurače ispod zvonika.

Policijski službenici kriminalističke policije uradili su očevid i tragaju za počiniteljima, kazao je Feni glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić.

Povodom ovog događaja reagurai je i Republički sekretarijat za vjere Ministarstva prosvjete i kulture RS-a iz kojeg navode kako su s gorčinom primili vijest o vandalskom činu napada na Sabornu crkvu Presvete Trojice u Mostaru.

Bojimo se da ne upotrijebimo prejaku riječ, ali se mora konstatirati da napadi na imovinu i baštinu Srpske pravoslavne crkve u Mostaru nisu iznimka, već redovno pravilo, koje također nalazi svoje ishodište u radnjama ili svjesnosti nepostupanje Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, koji su 2014. godine dozvolili rekonstrukciju i dogradnju objekta.

Poslovna zgrada Eden Villa – u hotel, čime je trajno narušena ambijentalna cjelina i prepoznatljiva vizija, te ugrožena Saborna crkva Presvete Trojice kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i staro pravoslavno groblje Pašinovac, navodi se u saopćenju.

U ovom slučaju, kako ističu iz Republičkog sekretarijata, materijalna šteta je svakako nadoknadiva, ali osjećaj straha, nepravde i marginalizacije, koji ovakvi događaji dodatno pojačavaju, ostaje kao trajna rana na dušama pravoslavnih Srba grada Mostara.

Pozvali su i sve relevantne političke i društvene čimbenike, kao i pojedince u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj na poštivanje međunacionalnog i međuvjerskog sklada uz puno uvažavanje različitosti koje nas obogaćuju.

Učestali napadi neće uzdrmati uskrsnu i obnoviteljsku snagu naše Crkve u Gradu na Neretvi u kojem je srpska zajednica kroz povijest ostavila nemjerljiv trag, poručili su iz Republičkog sekretarijata za vjere i pozvali nadležne institucije da procesuiraju počinitelje, zaštite objekte i baštinu, kao i svećenike Srpske pravoslavne crkve.

(www.jabuka.tv | Foto: Facebook)