Vjetrenjače Mesihovina prvi veliki korak BiH ka obnovljivoj energiji

Više od deset godina čitamo najave o gradnji elektrana koje bi u Bosni i Hercegovini iskoristile nemjerljivi potencijal vjetra. Elektroprivreda HZHB prva je prešla s riječi na djela i na zapadnoj granici Bosne i Hercegovine, u Tomislavgradu, privodi kraju radove na izgradnji Vjetroelektrane Mesihovina, piše Klix.ba.

Projekt Vjetroparka Mesihovina na području općine Tomislavgrad predstavlja prvi energetski projekt u oblasti vjetroenergije u Bosni i Hercegovini koji je došao u ovu fazu, a za njegovu implementaciju Elektroprivreda HZ HB formirala je posebnu organizacijsku jedinicu. Susjedne zemlje su značajno odmakle kada je riječ o razvoju ovoga tipa proizvodnje zelene energije.

Hrvatska je sredinom 2014. godina imala 12 vjetroelektrana u normalnom radu, priključenih na elektroenergetski sustav. Koliko je ovo složena gradnja svjedoče priče mještana toga dijela tomislavgradske općine kad su veliki šleperi uz policijske rotacije prevozili dijelove budućih vjetrenjača. I danas kad se raspitujete kojim putem da dođete do vjetroparka ljudi će vas dobronamjerno upozoriti da vam pristup neće biti omogućen. Razlog leži u sigurnosti, ne u tajnovitosti.

Ako imate vlastite zaštitne cipele, prsluk i kacigu te se na taj način osigurate na gradilištu, možete neometano kretati. Osnovni tehnički podaci o Vjetroelektrani Mesihovina kažu da se ona nalazi u središnjem dijelu općine Tomislavgrad. Imat će 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3-108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje 165 GWh.

Uspoređujući je s vjetroelektranama u regiji, Mesihovina spada u red najvećih po instaliranoj snazi. Ukupna investicija procjenjuje se na 81 milijun eura. Elektroprivreda HZ HB osigurala je potrebna sredstva za ovaj projekt pomoću donacije njemačke vlade u iznosu od milijun eura, kredita od KfW u iznosu 71 milijun eura i uz pomoć vlastitih sredstva. Veći dio investicije, više od 71 milijun eura, vezan je za ugovor sa Siemensom koji gradi vjetroagregate s temeljima te osigurava održavanje tijekom prve dvije godine roka.

Dva manja potpisana ugovora na otprilike četiri milijuna eura bila su predviđena za radove na instalacijama te pristupnim cestama i platformama za kranove. Potpuna montaža prvoga vjetroagregata prve vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini dogodila se 31. kolovoza ove godine, čime je naša zemlja postala dio svjetske zajednice korisnika vjetroenergije i uvrštena je na listu onih zemalja koje koriste vjetropotencijal u proizvodnji električne energije, s ponosom je istaknuo investitor. Krajem ove godine propeleri bi se trebali početi okretati na vjetru, a vjetroelektrana bi trebala biti puštena u pogon.

Tada će Tomislavgrad s pravom postati centar obnovljivih izvora energije u našoj zemlji, piše Klix.

“Realizacijom projekta VE Mesihovina, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u Elektroprivredi HZ HB, poboljšat će se i uvjeti za razvoj poduzetništva i industrije, osigurati nova radna mjesta i poslovi za brojne kompanije na izvođenju radova, isporuci i ugradnji opreme. Poboljšat će se i prometna infrastruktura, uz niz drugih prednosti za društvenu zajednicu, posebno lokalnu”, kazali su jednom prilikom iz ovoga poduzeća.

Mesihovina nije jedini sličan projekt u našoj zemlji, samo je priča koja je najdalje odmakla. Posljednjih godina bilo je govora o barem desetak vjetroparkova, većinom u Hercegovini. Elektroprivreda BiH već duže vrijeme gradi Vjetrolektranu Podveležje, istočno od Mostara. Planirano je petnaest vjetroagregata instalirane snage 48 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 120 GWh. Investicija je to od 83,2 milijuna KM, a većina sredstava osigurana je kreditom od istog kreditora kao i VE Mesihovina. Sličan projekt aktualan je i s druge strane entitetske linije u općini Berkovići gdje su osigurana sredstva za VE Hrgud.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.