Vješati zaštitnu masku za lice na retrovizor je opasno

Izvanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere. Na primjer, zaštitne maske za lice protiv širenja zaraze koronavirusa trenutno su gotovo na svačijem licu. U mnogim zemljama građani su ih i u obvezi nositi.

Niti vozači nisu iznimka, jer čak i ako se zaustavite kako biste kupili sendvič ili samo gorivo na benzinskoj crpki, zaštitna maska vam je potrebna. Zbog toga mnogi vozači u automobilu uvijek drže barem jednu masku.

Međutim, stručnjaci tvrtke DEKRA upozoravaju ih da svoju masku ne bi smjeli objesiti na retrovizor.

  • Čak su i mali privjesci na retrovizoru opasni
  • Pokreti na rubu vašeg vidnog polja teže se primjećuju
  • Zaštitnu masku za usta i nos držite u jednom od pretinaca za odlaganje stvari

Čak su i relativno mali privjesci za retrovizore poput vrpci, osvježivača zraka i slično po našem mišljenju – opasni, kaže Peter Rücker, voditelj istraživanja nesreća DEKRA-e. Dakle, to je još važnije za relativno velike maske za lice.

Problem nije samo u tome što je vozačko vidno polje ograničeno, pogotovo kod skretanja, već i zbog toga što privjesci na unutarnjem ogledalu odvraćaju vozačevu pažnju, prenosi Tportal.

Budući da tamo uvijek visi predmet, vozači se navikavaju na stalna kretanja na rubu vidnog polja. To ima za posljedicu da vozači primjećuju kretanja izvan vozila, poput biciklista ili pješaka s desne strane ceste, puno kasnije, kaže stručnjak. To može uzrokovati ozbiljne nesreće koje bi se mogle izbjeći.

Maske su tu da zaštite ljude. Ako bezbrižno objesite jednu na ogledalo, radite suprotno: ugrožavate ostale sudionike u prometu, kaže Rücker.

On daje jasnu preporuku: Držite svoju koronavirusnu masku za lice u jednom od pretinaca za odlaganje. Većina modela vozila nudi ih mnogo, ali retrovizor nije prikladna kuka za odjeću.

(www.jabuka.tv | Foto: DEKRA)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.