Vječni derbi za početak Premijer lige BiH s 12 klubova

Nova era Premijer lige BiH u formatu s 12 klubova odmah u prvom kolu donosi derbi i to ne bilo kakav. Na Grbavici se igra 108. Vječni derbi.

Prošla sezona neće ostati u dobrom sjećanju za Željezničar i Sarajevo. Prvi put nakon 2008. ni jedni ni drugi nisu izborili Europu, što je zasigurno motiv više da se već u prvih devedeset minuta nove sezone dokažu navijačima.

Željo u večerašnju utakmicu (20.30) ulazi s novim trenerom, Slovencem Milošem Kostiće, Sarajevo s klupe vodi Almir Hurtić koji je završio prošlu sezonu u kojoj su Bordo tim vodili Dženan Uščuplić i Miodrag Ješić.

U 107 derbija upisana su 44 remija, jednu pobjedu više (32:31) ima Željezničar.

I jedni i drugi dosta su mijenjali ovog ljeta, s tim da su ostanci Leona Benke i Harisa Duljevića te dolasci Mersudina Ahmetovića i Saida Husejinovića detalji koji bi mogli prevagnuti na stranu Bordo tima.

To ipak ne znači da će Plavi s Grbavice biti bez šansi. Daleko od toga. Domaćini 108. Vječnog derbija između ostalih pojačanja potpisali su najtrofejnijeg igrača Premijer lige, Stevu Nikolića – u elitnom rangu bh. nogometa osvojio je četiri tofeja.

Situacija s izostancima također više muči domaćine. Kostić ne može računati na tri vrlo važna igrača, suspendirane Vedrana Kjosevskog, Jovana Blagojevića i Miroslava Stevanovića.

I Hurtić ima problema i to sa stoperima – ozljede su iz kombinacija izbacile Marka Mihojevića i Adnana Kovačevića.

Kostiću je ovo prvi Vječni derbi…

“To su utakmice koje normalno ne krasi neki lijepi nogomet, nego puno trke, agresije i emocija. U takvim utakmicama obično odluči jedna greška i zato je jako važno ostati trijeznih glava i maksimalne discipline kroz svih 90 minuta. Igramo pred našim Manijacima i to nam je dodatni motiv da pokažemo da smo spremni. Želimo u prvenstvo ući kako treba, najavio je derbi Željin strateg.

Hurtić se osvrnuo na dva prošla derbija.

“Željezničar ima dvije pobjede u zadnja dva derbija, ali svaka utakmica je novi izazov. O tim stvarima nećemo razmišljati. U utakmicu ulazimo puni motiva i na neki način se želimo revanširati za ta dva poraza. Ne smijemo raditi početničke greške, a pritiska će, normalno, biti. Međutim mi smo profesionalci i navikli smo se boriti s tim”.

Raspored 1. kola
Čelik – Metalleghe BSI 17.00
(Emir Spahalić, Mostar)
Sloboda – Olimpic 18.00
(Miloš Gigović, Gradiška)
Željezničar – Sarajevo 20.30
(Ognjen Valjić, Banja Luka)
Nedjelja
Krupa – Mladost 17.30
(Vladimir Bjelica, I. Sarajevo)
Široki Brijeg – Vitez 19.30
(Darko Obradović, Stolac)
Zrinjski – Radnik 20.00
(Irfan Peljto, Sarajevo)

(Bljesak.info)

Komentiraj: