Vijeće sigurnosti odgodilo glasovanje o rezoluciji o Srebrenici

Pristalice rezolucije nadale su se kako će ona biti jednoglasno usvojena kako bi se obilježila 20. godišnjica zločina.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je odgodilo glasovanje o britanskom nacrtu rezolucije koja osuđuje masakr u Srebrenici 1995. godine tijekom rata u BiH kao “zločin genocida” nakon što je Rusija obavijestila članice vijeća da će uložiti veto na njega.

Pristalice rezolucije nadale su se kako će ona biti jednoglasno usvojena kako bi se obilježila 20. godišnjica zločina koji su izvršili bh. Srbi nad oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su zatražili utočište u onome što je trebala biti zaštićena zona UN-a.

Čelnici bh. Srba i Srbije, koji imaju bliske vjerske i kulturne veze s Rusijom, lobirali su, međutim, kod ruskog predsjednika Vladimira Putina da glasa “protiv”, prenosi novinska agencija Associated Press.

Bh. veleposlanica u UN-u Mirsada Čolaković izjavila je za AP kako je Rusija obavijestila ostale članice vijeća o svojoj namjeri da uloži veto, prenosi Fena.

Diplomati u vijeću, američka veleposlanicaa u UN-u Samantha Power, koja je bila novinarka tijekom rata u BiH, i ruski veleposlanik Vitalij Čurkin održali su sastanke, skupa s ostalim članicama vijeća, kako bi raspravljali o razlikama oko teksta.

Rusija je predložila nacrt rezolucije koji ne spominje ni Srebrenicu ni genocid, ali nikakvo glasanje nije zakazano o njoj.

(FENA)

Komentiraj: