Što se događa u mračnom svijetu interneta?

Nedavno je jedan od korisnika Reddita postavio vrlo jednostavno pitanje: “Koja je najčudnija stvar na koju ste naišli na internetu?”.

Na ovaj način, neimenovani korisnik htio da je podstakne ljude da podijele čudna iskustva koja su doživjeli pristupajući tajnim stranicama putem anonimnih servisa, među kojima je i čuveni Tor.Servis poput Tora omogućavaju korisnicima da sakriju svoju IP adresu kako bi špijunskim agencijama otežali praćenje.

Upravo ti servisi pružaju pristup stranicama poznatim kao Dark web (mračni internet) ili Deep web (duboki internet). Na tim mjestima moguće je pronaći bukvalno sve, od dilera oružja, pa do dilera lijekova, droga – jednom rječju sve što je ilegalno na običnom internetu koji svakodnevno koristimo.

Jedan korisnik Reddita ispričao je svoju priču. Naime, on se uvukao u igru virtuelne stvarnosti. Ta igra je navodila korisnike koji su joj pristupali putem Tora da traže različite predmete.

– Sve se završilo tako da sam se usred noći, oko 3 sata, taksijem vozio u Njujorku da bih se javio na poziv upućen u jednu telefonsku govornicu. Bilo je jako kul – ispričao je neimenovani korisnik Reddita.

– Jednom sam našao forum posvećen dijeljenju snimaka automatskih poruka o tome koja je slijedeća stanica voza. Ljudi su objavljivali snimke koje su vjerovatno pravili sami i potom raspravljali o njima. To me progoni i danas – ispričao je drugi korisnik Reddita.

Iako se tvrdi da Tor skriva vaš online identitet, neki korisnici uvjerili su se da to nije istina. Tako je jedan čovjek napisao zastrašujuću priču o korištenju interneta prije pojave Googlea. Pratio je online trag stranice koju je našao, a potom je našao dokument napravljen baš za njega. “Vidimo te”, pisalo je u poruci. Nekoliko sekundi kasnije, server se srušio.

Sličnu priču ima još jedan korisnik.

– Objavio sam komentar na video, a kada sam se vratio kasnije na tu stranicu da ponovo pogledam taj snimak, neko je odgovorio na moj komentar. Pisalo je: “To je vrlo lukavo od vas, gospodine (moje prezime). Nisam išao na internet nedjelju dana, jer moje prezime nije često -opisao je drugi korisnik.

Na Dark webu možete pronaći i neke čudne stvari. Ponekad su to sasvim obične stvari, međutim ono što ih čini nedozvoljenim jeste način na koji se prodaju. Primjer za to je komplet za samostalnu vazektomiju koji se prodavao na Silk Roadu, sajtu koji je namijenjen za ilegalnu trgovinu.

(Index.hr)

Komentiraj: