Vijeće ministara predložilo ugovore o izručenju između BiH i susjednih država

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici je utvrdilo pojedinačne prijedloge ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, Republike Srbije te Crne Gore.

Ministarstvo pravde uputit će ova tri prijedloga ugovora o izručenju Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Bariša Čolak.

Ugovorom o izručenju između BiH i Hrvatske predviđena je mogućnost izručivanja vlastitih državljana u svrhu kaznenog gonjenja ili izvršenja kazne zatvora za kaznena djela korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca za koja je po pravu obiju država ugovornica propisana kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od četiri godine ili teža kazna, kao i druga teška kaznena djela za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od deset godina ili teža kazna.

Istodobno se odredbe ovog ugovora ne odnose na kaznena djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao ni na djela počinjena prije potpisivanja Ugovora.

Po ugovorima o izručenju između BiH i Srbije, odnosno BiH i Crne Gore, bit će omogućeno izručenje državljana dviju država zbog kaznenih djela organiziranog kriminala i korupcije, te pranja novca uz predviđenu kaznu zatvora ili mjeru koja podrazumijeva lišenje slobode u trajanju od četiri godina ili težu kaznu.

Također će izručenje biti dopušteno i za ostala teška kaznena djela, odnosno teške oblike kaznenih djela, za koja je prema pravu država ugovornica propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina ili teža kazna.

Pri tome će izručenje vlastitih državljana biti dopušteno za ona kaznena djela koja su izvršena poslije potpisivanja ovih ugovora.

Izuzetak su kaznena djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, na koja se ne primjenjuju odredbe ovih ugovora.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije o izmjenama i dopunama Ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Bariša Čolak.

Izmjenama Ugovora definirana su kaznena djela korupcije i organiziranog kriminala zbog kojih je omogućeno izručenje vlastitih državljana, te su posebno izdvojena djela za koje se izručenje vlastitih državljana neće odobriti.

Izmjenama Ugovora, između ostalog, omogućeno je izručenje državljana ugovornica za djela pranja novca.

Odredbe Ugovora o izručenju neće se primjenjivati na kaznena dijela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.