Za sretnu vezu jednostavno budite to što jeste

Biti svojima, valja napomenuti, ipak ne znači ignorirati sve mane i ne raditi na poboljšanju vlastite osobnosti.

Ako je suditi prema novim istraživanjima, savjet da budete svojima, odnosno da budete to što jeste i više je nego točan i želite li ostati u sretnoj vezi. U samom procesu istraživanja najviše pozornosti se davalo tome koliko su pojedinci sposobni ostati iskreni prema sebi samima, koliko jasno i objektivno vide sami sebe, ponašaju li se u skladu sa svojim uvjerenjima te koliko su iskreni i pošteni prema drugima – zatim se promatralo kako to utječe na njihove veze. Ukratko, pokazalo se da su oni koji su izjavili da su potpuno iskreni prema sebi i da su ono što jesu imali puno bolja ljubavna iskustva.

Prema riječima autorice studije Amy Brunell, inače profesorice psihologije sa Sveučilišta Newark iz Ohio Statea, „ako ste iskreni prema sebi lakše ćete se ponašati u skladu s načinima na koje se gradi intimnost u vezi, a to će u konačnici učiniti vašu vezu boljom”.istraživanje je obuhvatilo 62 heteroseksualna studentska para. Sudionici su morali ispuniti upitnike u tri odvojena navrata; sve je trajalo dva tjedna. U prvom dijelu istraživanja studenti su morali ocijeniti koliko su iskreni prema sebi samima. U drugoj fazi morali su odgovoriti na različita pitanja o vezi i njenom funkcioniranju, uključujući i voljnost za razgovorima o osjećajima s partnerom, te skrivaju li kakve tajne.

Treći dio odnosio se na mjerenje zadovoljstva vezom te vlastitog emocionalnog stanja.

Kako je već rečeno, žene i muškarci koji su bili ono što jesu ponašali su se puno intimnije i manje destruktivno u vezi i prema partneru, a osjećali su i da im veza odiše pozitivnošću. Istovremeno, bili su zadovoljni i vlastitim emocionalnim, ali i fizičkim stanjem.

Istraživanje je ipak pokazalo određene spolne razlike kad je u pitanju utjecaj njihove autentičnosti na partnera. Muškarci koji su bili svoji u vezi imali su partnerice koje su pokazivale ponašanje puno zdravije za vezu. No, u obrnutom slučaju imamo gotovo obrnutu situaciju – nije bilo neke posebne veze između ponašanja muškaraca u vezi u kojima se žena ponašala onakvom kakva zaista je. Brunell smatra da je to posljedica spolnih podjela i uloga u društvu. „Obično su u vezama i brakovima žene ‘zadužene’ za intimnost”, objašnjava Brunell. Zato kad muškarci žele imati otvorenu i iskrenu vezu, ženama posao upravljanja intimnošću postaje lakši. Obzirom da se muškarce ne bave intimnošću pretjerano, na njih nije previše utjecalo to jesu li žene ono što jesu (kontrolori intimnosti) ili ne.

Pa ipak, biti svojima ne znači  nužno da biste trebali prihvatiti baš sve svoje mane i nedostatke i da ne morate raditi na poboljšanju svoje osobnosti i na pozitivnim promjenama u životu, upozorava profesorica Brunell. Idealno bi bilo kad biste bili svjesni svih svojih ograničenja i područja u kojima se možete popraviti. Jedan od pozitivnih ishoda toga mogla bi biti i sretna veza s partnerom, uvjerena je Brunell. Detaljniji rezultati istraživanja objavljeni su u internetskom časopisu Personality and Individual Differences.  (metro-portal.hr)

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.