Top 5 razloga zašto se isplati instalirati Windows 8

Do sada je svaka inačica Windowsa donijela neke zanimljive promjene, no za osmicu slobodno možemo reći kako je radikalno izmjenila neke stvari. Radikalno ne mora biti nužno loše… Dapače.

Od kada znamo za proizvod na kojem je Bill Gates zgrnuo milijarde američkih dolara, prozori na radnoj površini su ono čega se prvog sjetimo kada nam netko spomene naziv Microsoftovog OS-a. Od osme inačice Windowsa, stvari se mijenjanju – u centru pažnje je Start, teško modificirana verzija ranijeg logotipa koji je ponosno stajao u donjem lijevom uglu našeg monitora. To je tek jedan od noviteta u novim Windowsima kojima se služimo već neko vrijeme, pa vam iz prve ruke predstavljamo pet stvari zbog smatramo kojih je ‘osmica’ pogodila u pravu rupu.

Metro Start

Ako ste do sada pročitali barem jedan članak o Windowsima 8, teško vam je mogao promaknuti pojam „Metro“. Riječ je o novoj dizajnerskoj viziji Windowsa koju karakteriziraju „pločice“ (tiles), korištenje žarkih i kontrasnih boja, oštri rubovi (bye bye Aero) i sve ono što na prvi pogled nema veze s ranijim inačicama Windowsa.
Ta dizajnerska crta ugrađena je u Start – ono što je do sada bio samo padajući izbornik kada bismo kliknuli na logo Windowsa. On je sada razvučen preko cijelog ekrana, a umjesto žutih mapa raspoređenih po abecedi, aplikacije su uredno popločene u većim i manjim dimenzijama.

Prednosti? Na pločicama možete pročitati neke informacije bez potrebe da ih otvarate. Tu je i mogućnost da sebi prilagodite Start tako da u prvi plan gurate samo aplikacije koje vam stvarno učestalo trebaju. I treće, ništa manje važno, aplikacije sada imaju fantastičan sustav upozorenja kada vam primjerice stigne nova poruka na chatu ili kada vam na faceu promakne nečiji rođendan. Naravno, to je i prije postojalo, ali primjerice zahvaljući aplikaciji People koja objedinjuje vaše face, windows live, mail i druge kontakte, više nema potrebe instalirati x različitih aplikacija niti morate stalno paliti preglednik. Rekli bismo ljubav na prvi pogled.
Ekran možete podijeliti na nekoliko dijelova, pa na lijevoj strani imate recimo otvoren chat, na srediti ekrana vam je desktop na kojem radite, a s desne strane možete si pustiti video. Metro efikasno koristi prostor na velikom monitoru, bez da aplikacije „smetaju“ jedna drugoj. Na manjem monitoru to još više dolazi do izražaja.

Munjeviti boot time

Znamo koliko je brzina podizanja sustava svima važna, a 8-ica na tom području briljira. Ukoliko instalirate ovaj OS na svoj skupocijeni SSD disk, sustavu je potrebno oko sedam sekundi da se podigne iz mrtvih. Uz gašenje nekih nepotrebnih servisa, vjerojatno i brže. Nama na prosječnom prijenosnom računalu taj postupak traje fantastičnih 10-ak sekundi! Gašenje računala ide još brže. Toliko brzo da vas drugi više nikad neće nespremnog zateći u edukativnom surfanju.

File Explorer

Glavna novina kod bivšeg Windows Explorera jest uvođenje izbornika u obliku traka koje su prisutne u Office paketima još od izdanja 2007. Iako je većina opcija manipulacije datotekama bila i ranije dostupna, sada je do njih moguće doći uz manji broj klikova. Jako nam se svidjelo i kopiranje dokumenata koje je sada moguće pauzirati, a nudi i jako lijep grafički prikaz toka podataka između diskovnih particija. Task manager je isto poprilično uljepšan s mnogo korisnih grafova.

Sikronizacija postavki

OK, ovaj dio 8-ice nam se strašno dopada. Po prvi put OS može biti identičan na svakom uređaju na koji ga instalirate. Na Osmici se u računalo prijavljujete putem jedinstvenog Microsoft računa, a sve vaše postavke spremaju se na server IT diva. Jednom kada instalirate 8-icu na više računala, dočekati će vas gotovo jednako posložen OS kakvog ste ostavili na svojem prvom računalu. U prijevodu, sve vizualne i druge „pod haubom“ postavke kakve imate na jednom računalu, imate ćete na preostalih xy računala. Naravno, kao i sve, tako i ova opcija je u potpunosti opcionalna. Možete imati lokalni offline račun, no zbilja je teško odoliti ovakvoj ponudi spremanja postavki koje uvelike ubrzavaju vraćanje iz mrtvih nakon reinstalacije OS-a.

Windows Store

Mnogi Microsoftu zamjeraju jest uvođenje Appleove filozofije plug & play jednostavnosti što donosi trgovinu aplikacijama, no i veću zatvorenost sustava. To u prijevodu znači da Microsoft mora odobriti sve što će se pojaviti u trgovini kako bi za krajnjeg korisnika cijela stvar bila sigurna i funkcionalna, a to opet znači provizija za Microsoft i nečiji tanji račun. No, kako to obično biva, krajnji korisnik od svega opet profitira.

Ako više ne želite tražiti aplikacije po raznim web mjestima (a možete i dalje), od sada sve što trebate imate u Windows Storeu. Već prije službenog izlaska 8-ice dostupno je preko dvije tisuće aplikacija, a kako najavljuju, do siječnja će ih biti oko 100 tisuća. Aplikacija ima svih vrsta i dimenzija, a one koje nešto koštaju, kupuju se u svega par klikova. Kao primjerice pjesme na iTunesu. Windows Store biti će dostupan i na mobilnim uređajima s Windows Phone 8 OS-om, što znači kako sada imamo centralno mjesto za šoping, bez obzira gdje imali instalirane prozore.  (idesh.net)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.