Vijeće ministara ne da novac za nestale – Jabuka.tv

Vijeće ministara ne da novac za nestale

Predstavnici vlasti ovih dana različitim okruglim stolovima i sjednicama obilježavaju Međunarodni dan nestalih, koji je u kalendaru značajnih svjetskih datuma upisan 30. kolovoza. Pri tome su nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti puna usta obećanja i priča o tome kako je neophodno 20. godina nakon rata u BiH pomoći obiteljima žrtava da pronađu svoje najmilije, a takvih je u našoj zemlji više od 8.000, piše Avaz.

Potrebna revizija

No, kada vlasti uistinu trebaju pomoći obiteljima nestalih ili institucijama koje tragaju za njima, onda, po običaju, zaborave obećanja. Takvo pravilo potvrđuje i nedavna odluka Vijeće ministara BiH, s predsjedavajućim Denisom Zvizdićem na čelu.

Institut za nestale osobe (INO) BiH, naime, uputio je Vijeću ministara BiH zahtjev za dodjelu sredstava za reviziju u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama gdje se i dva desetljeća nakon okončanja agresije na BiH čuvaju posmrtni ostaci velikog broja do sada neukopanih žrtava rata.

Kako je za „Dnevni avaz“ potvrdio Milutin Mišić, predsjedavajući Kolegija direktora INO-a, taj institut uputio je molbu da im se dodijeli 250.000 KM iz proračunske rezerve.

‘’Smatrali smo da je taj iznos dovoljan da se završi revizija u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama kako bismo konačno razriješili sudbinu tih posmrtnih ostataka od kojih neke treba identificirati, u nekim slučajevima treba izvršiti reekshumaciju te ukopavanje na određenim lokacijama’’, kaže Mišić.

Sakriveni ostaci

No, Vijeće ministara, kaže Mišić, uputilo je Institutu odgovor da ne može udovoljiti zahtjevu.

‘’Odgovorili su nam da nisu u mogućnosti izdvojiti ta sredstva i savjetovali su nam da ta sredstva osiguramo kroz uštede i nekim drugim metodama, što mi zaista nismo u mogućnosti’’, ističe Mišić, potvrđujući da je takvu odluku potpisao Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Mišić je ocijenio da BiH nema adekvatan institucionalni odgovor za traženje nestalih.

Dali 900.000 drugim udruženjima

Zanimljivo je da je Vijeće ministara odbilo iz proračunske rezerve odobriti sredstva koja bi pomogla u razrješenju sudbine osoba koje se vode kao nestale, a prije mjesec je iz tekuće rezerve podijelilo oko 900.000 KM raznim udruženjima te manifestacijama koje imaju mogućnost da sredstva za djelovanje traže putem različitih grantova.

Još je zanimljivije da iz Vijeća ministara Institutu za nestale osobe BiH savjetuju da uštede novac za reviziju posmrtnih ostataka, dok se sami razbacuju novcem na iće i piće, putne troškove i drugi luksuz, na šta ih godinama upozoravaju državni revizori.


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.