MOGHERINI: Ako je Turska zbrinula 2 milijuna izbjeglica, može i EU 60 tisuća! – Jabuka.tv

MOGHERINI: Ako je Turska zbrinula 2 milijuna izbjeglica, može i EU 60 tisuća!

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kazala je kako se ne smije zaboraviti da dok zemlje EU ne mogu da nađu rješenje za 60 tisuća izbjeglica Turska je u isto vrijeme prihvatila dva milijuna izbjeglica, javlja Anadolu Agency (AA).

Mogherini je istakla kako je prije nekoliko mjeseci imigrantska kriza bila najveći problem zemalja kao što su Italija, Grčka i Malta, dok je ovaj problem postao nerješiv za zemlje kao što su Mađarska, Austrija i Njemačka. Međutim, ona upozorava da bi se ovaj problem mogao proširiti i na druge zemlje EU.

Ona je istakla kako je rješenje migrantske krize bitno za budućnost EU i pozvala zemlje članice da ne “upiru prstom jedna u drugu” već da se ujedine i zajedno rade na rješavanju ovog problema.

UNHCR jepriopćio  je kako je Njemačka zemlja Europe koja je u posljednjih nekoliko godina primila najviše izbjeglica.

Visoka predstavnica Mogherini istaknula je kako je krajnje vrijeme da Evropa poduzme konkretne korake u rješavaju migrantske krize.

– Ne trebamo zaboraviti da dok se mi, počevši od Europske komisije, ne možemo dogovoriti o pitanju 60.000 izbjeglica, Turska je primila dva miliona izbjeglica – dodala je Mogherini.

Ona je naglasila kako EU potiče napore za mirovne procese u zemljama kao što su Sirija i Libija.

Ministar Asselborn je kazao da je Turska zemlja koja je do sada prihvatila najviše izbjeglica i pozvao na punu podršku ovoj zemlji.

On je priopćio kako je 300.000 izbjeglica koje su došle u EU, većinom sirijskog porijekla, odnosno njih 46 posto, ali da se među njima nalazi i 12 posto izbjeglica koje su porijeklom iz Afganistana.

Većina državnih čelnika naglašava važnost ravnomjerne podjele broja izbjeglica u zemljama kao što su Njemačka, Francuska i Austrija.


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.