Veledrogerija iz BiH na pragu dogovora s AstraZenecom o nabavi cjepiva – Jabuka.tv

Veledrogerija iz BiH na pragu dogovora s AstraZenecom o nabavi cjepiva

Direktor veledrogerije Sarajevo-farm/Tuzla-farm Edin Hebibović je kazao da je njegova kompanija vrlo blizu objave dogovora s AstraZenecom za kupovinu cjepiva protiv koronavirusa za Federaciju BiH.

Nakon što je objavljena informacija da bi u BiH mogle putem COVAX-a stići cjepiva Covishield koje se proizvode u Indiji, on kaže da je Sarajevo-farm/Tuzla-farm prije 20 dana imala kompletnu dokumentaciju za to cjepivo, ali da se odustalo s obzirom da nije registrirana u Europskoj uniji, piše Klix.ba.

Imali smo izravan kontakt s AstraZenecom i razgovarali na tu temu, potpisali neke protokole i dobili ovlaštenje Ministarstva zdravstva ŽS i dobili ponudu i registracijski dokument o Covishield cjepivu, gdje AstraZeneca kaže da je to cjepivo koja se proizvodi u Indiji, ali da su karakteristike iste kao kod oxfordske, rekao je Hebibović.

Nakon odustajanja od Covishielda, ova veledrogerija se okrenula pregovorima o nabavi cjepiva AstraZeneca.

Očekujemo svakog trenutka da dobijemo potvrdu o rezervaciji cjepiva, ali smo mi kao distributer čekali odobrenje na državnom odnosno federalnoj razini. Svi proizvođači cjepiva žele da iza distributera stoji državna ili entitetska vlada jer žele kontrolirati ulazak cjepiva u zemlju, dodao je.

Trenutno se čeka zeleno svjetlo distributera u Italiji koji je zadužen za pregovore i zaključivanje ugovora za zemlje Jugoistočne Europe kada su u pitanju cjepiva AstraZenece.

Mislim da smo blizu dobiti službenu ponudu. Prema našim informacijama za nas su rezervirali određenu količinu. Pošto se radi o interventnom uvozu, moramo dobiti odobrenje Fedederalnog ministarstva zdravstva. Mislim da se može očekivati konkretizacija idućih dana, izjavio je.

Direktor veledrogerije kaže da su razgovarali sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH i smatra da oni trebaju biti nositelji ove priče, a zatim ako treba da se pređe i na županije.

Kao veledrogerija smo prije svega pokušali ubrzati i pregovarati s proizvođačima izravno, ali smo došli do trenutka kada nam treba određena autorizacija s državnog ili entitetske razine. Onda smo se počeli obraćati zavodima i ministarstvima. Bilo bi dobro da sve veledrogerije pomognu i da osiguramo cjepiva, smatra.

Kako doznaje Klix od trenutka zaključivanja ugovora isporuke cjepica mogu biti do 60 dana.

Pričali smo prvobitno o 200.000 cjepiva, pa je Županija Sarajevo krenula u nabavu 100.000… Trenutno ne znamo količinu koju bi mogli dobiti jer čekamo da nam potvrde točan iznos. Kada dobijemo rezervaciju, krećemo u proces dobivanja dozvola Agencije za lijekove, Ministarstva zdravstva, Kontrole laboratorije za uvoznu dozvolu itd., rekao je Hebibović i poručio da njegova veledrogerija ima uhodan distributivni lanac i osigurane komore za skladištenje i čuvanje cjepiva.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.