Provedena anketa: Većina građana za pridruživanje BiH NATO savezu

Većina građana Bosne i Hercegovine kontaktiranih tijekom istraživanja Udruženja Atlantska inicijativa izjavili su da podržavaju pridruživanje njihove zemlje NATO savezu.

U Federaciji BiH je više ispitanih odgovorilo da Bosna i Hercegovina treba težiti tom cilju, ali i više od 30 posto ispitanih u Republici Srpskoj, kazala je Majda Halilović iz Udruženja Atlantska inicijativa uoči današnjeg događaja u Sarajevu pod nazivom “Navigiranje kroz geopolitički odnos NATO-a i EU na Zapadnom Balkanu”, koji je Atlantska inicijativa organizirala na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Tijekom istraživanja, kontaktirane su 1004 osobe širom Bosne i Hercegovine, a istraživači su imali i 11 fokus-grupa koje su pokazale da građani nisu dovoljno informirani o NATO-u i sigurnosnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Stoga je važno, kazala je Halilović, biti informiran na pravi način i na osnovu toga, a ne predrasuda, suditi koji su benefiti pridruživanja zemlje NATO-u.

Budući da je današnji događaj zamišljen u formi predavanja i diskusija sa studentima, više sudionika skupa – vodećih stručnjaka i diplomata, naglasilo je koliko znači da upravo studentska populacija ima pravi uvid u sigurnosne izazove i benefite pridruživanja zemlje Alijansi.

Dimitar Bechev, viši analitičar Carnegie Europe i predavač na Oxford Univerzitetu, smatra da je Bosna i Hercegovina u veoma bitnom trenutku jer joj je odobreno otvaranje pregovora s Europskom unijom, ali je od remetilačkih faktora, korupciju naveo kao jedan od osnovnih problema ne samo u Bosni i Hercegovini već i drugim zemljama balkanske regije, pa i u njegovoj zemlji Bugarskoj.

Takav problem ne može rješavati samo Bruxelles već vladine, nevladine institucije i drugu subjekti iznutra, rekao je Bechev, navodeći kao kočničara pozitivnih procesa i nasljeđe sukoba na Balkanu.

Događaj “Navigiranje kroz geopolitički odnos NATO-a i EU na zapadnom Balkanu” organizirala je Atlantska inicijativa u partnerstvu s Ambasadom Norveške u Bosni i Hercegovini.

To je izuzetna prilika za upoznavanje s ključnim geopolitičkim pitanjima koja oblikuju odnose NATO-a i Europske unije u regiji zapadnog Balkana. Tijekom serije predavanja i diskusija, vodeći stručnjaci i diplomate podijelit će studentima njihova znanja, analize i uvide o trenutnim izazovima i perspektivama, naveli su organizatori također.

BiH proslavila 20 godina partnerstva s NATO savezom

(Fena | Foto: Atlantska inicijativa)

11 komentara

 • Kakve su ovo gluposti. Sprovedete referendum tko je za EU i za NATO. A ovako na ulici mozes napraviti procenat koji zelis, jer biraš sagovornike..

 • Za ovo dvoje potkapacitarnih mazluma cije je generacije vjerojatno othranila ta ista mrska Europa – sirok vam ruski svet, Kina, Sjeverna Koreja i islamisticke demokracije ako vam ne pase Europa i njihova nacela. Sretan put.

  • Ti si iz Titine kuhinje, kako muljas nemre biti nista drugo. Dok te krvavi bravar hranio, ja sam svoje zaradio na kontinentu Europi. A ne u novoj ne ljudskoj politickoj tvorevini zvanoj “EUSSR”, niti u nekakvom savezu ratnog napada tzv. “obrani” , NATO.

   • Jedino sto je iz ovoga vidljivo, je da si na jedvite jade zavrsio osnovnu skolu, i u skladu tome si i radio sto si radio, postao frustriran i portalska sveznalica kako bi se bar malo bolje u vezi sebe osjecao. Blamiras se uporno.

 • Strahomire bez ljutnje ali vidi se gdje si bio i da si krampao non stop.
  Ne moramo svi krampat kao ti da bi ti utažio svoju mrzovolju i nepismenost i da te ” ceo svet” sažalijeva.
  Ohladi malo ako Boga znaš!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.