Vatikan: Svijet nije naučio lekciju nakon financijske krize, vlada egoizam

Deset godina nakon globalnoga financijskoga sloma svijet je propustio priliku izgraditi pošteniji ekonomski poredak, navodi se u novom vatikanskom doktrinarnom dokumentu objavljenom u četvrtak.

Dokument na latinskom “Oeconomicae et pecuniariae quaestiones” (Ekonomska i financijska pitanja) objavila je Kongregacija za nauk vjere, uz odobrenje pape Franje.

Financijska kriza bila je prilika da se razvije nova ekonomija, obazrivija prema etičkim načelima, s novom regulacijom financijskih aktivnosti kojima bi se neutralizirale njezine predatorske i spekulativne dimenzije, kaže se u dokumentu.

Umjesto toga, svijet se vratio kratkovidnom egoizmu koji zanemaruje raspodjelu bogatstva i eliminaciju nejednakosti, toliko naglašenu u današnje vrijeme, naglašava se.

Pozivajući na stroža financijska pravila, Vatikan financijsku industriju naziva mjestom gdje sebičnost i zloupotreba moći imaju potencijala jako naštetiti zajednici i osuđuje zgrtanje profita samo radi profita, a ne i za opće dobro.

Iako dokument priznaje da ekonomske aktivnosti dugoročno nisu održive bez slobode inicijative, dodaje se i kako je očito da tržišta nisu sposobna upravljati samima sobom i potrebna im je snažna injekcija morala i etike. .

Papa Franjo glasni je kritičar neobuzdanoga kapitalizma, zbog čega ga neki njegovi konzervativni protivnici, posebno u Sjedinjenim Državama, nazivaju “komunistom”.

Ovaj vatikanski dokument smatra se službenim naukom Katoličke Crkve i kao takav trebao bi utjecati na ponašanje 1,2 milijarde katolika u svijetu.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.