Pelješki most prilika za širenje suradnje Kine i Hrvatske

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u četvrtak potpredsjednika Stalnoga odbora Nacionalnoga kongresa NR Kine Caa Jianminga, a u razgovoru je oboje sugovornika potvrdilo prijateljske odnose Hrvatske i Kine te ukazalo na značaj projekta izgradnje Pelješkoga mosta za Republiku Hrvatsku, hrvatsko-kineske odnose i cijelu Europsku uniju, priopćio je Ured predsjednice.

Oboje sugovornika su istaknuli spremnost dviju država za proširivanjem gospodarsko-trgovinske suradnje, a potpredsjednik Jianming je osobito naglasio otvorenost kineskoga tržišta za hrvatske robe i ulagače.

Hrvatska i Kina dobro surađuju na bilateralnom i multilateralnom planu, napose u okviru inicijativa ‘Jedan pojas, jedan put’ i ‘Inicijative triju mora’ te mehanizma ‘Kina+16’, istaknula je hrvatska predsjednica.

Grabar-Kitarović izrazila je i nadu da će izgradnja Pelješkoga mosta, najvećega europskoga projekta u kojem sudjeluje NR Kina, privući kineske ulagače i u druge infrastrukturne projekte u Republici Hrvatskoj te potaknuti veći interes za protokom kineskih roba kroz hrvatske morske luke, kroz koje je, u odnosu na sjevernomorske luke, moguće značajno skratiti put robama s Istoka, stoji u priopćenju.

Potpredsjednik Stalnoga odbora Nacionalnoga kongresa Jianming kazao je kako je jedan od ciljeva njegova posjeta Hrvatskoj razgovor o realizaciji dogovora koji je predsjednica Grabar-Kitarović postigla s predsjednikom Xijem Jinpingom, poglavito u dijelu razvoja gospodarske i trgovinske suradnje.

Vaš posjet Narodnoj Republici Kini dao je veliki vjetar u leđa našim odnosima, kazao je potpredsjednik Jianming te dodao kako su pisma i čestitke koje su dvoje predsjednika razmijenili u prigodi obilježavanja 25 godina uspostave diplomatskih odnosa pridonijela novim vrijednostima u hrvatsko-kineskim odnosima, posebno se osvrnuvši na rast međusobne robne razmjene, međusobnih kapitalnih ulaganja i rasta turističkih dolazaka iz NR Kine, navodi se u priopćenju.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.