Utonete u san, probudi vas neugodan trzaj, zvuči poznato? Evo što bi to moglo značiti – Jabuka.tv

Utonete u san, probudi vas neugodan trzaj, zvuči poznato? Evo što bi to moglo značiti

Opušteni i ušuškani, polako tonete u san i netom prije nego ste zaspali vaše vas tijelo odluči naglo probuditi.

Trzaj koji je došao tko zna otkuda razdrma vaše tijelo i odjednom ležite budni, razrogačenih očiju, prenosi Slobodna Dalamcija.

Zvuči poznato?

Problem je to koji zahvaća velik dio populacije, a istražili smo malo što točno znači. Neugodna pojava koja se događa kad je vaše tijelo potpuno opušteno naziva se hipnotičkim trzajem, piše Huffington Post.

Traje jako kratko i nastupa iznenada, u fazi između budnosti i dubljeg sna, tumači Ellen Wermter, glasnogovornica organizacije “Better Sleep Council”. Tijekom uspavljivanja mišići u tijelu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad, stoga i aktivira kontrakciju mišića.

Druga pojava tzv. mioklonusa (kratka kontrakcija mišića) je – štucavica.

Takvi trzaji nisu svojevoljni, vrlo su kratki i prilično nagli. Onaj fiziološki se javlja u prvoj fazi sna, vrlo delikatnoj, onoj između budnosti i pravoh sna, kaže Wermter.

Nazivaju se još “počecima sna”.

No iako je pojava česta i sasvim prirodna, njeni korijeni mogu biti i u nekim skrivenim poremećajima. Postoje, naime, određeni faktori koji mogu prouzrokovati češću pojavu trzaja. Stres, teške fizičke vježbe i određeni lijekovi poput inhibitora serotonina.

Pojačavaju ih i iscrpljenost organizma, manjak sna i prevelika upotreba stimulanata poput kofeina, kaže stručnjak za san Alex Dimitriu za Huffington Post.

Najčešće su hipnotički trzaji bezopasni i ne trebate se zbog njih brinuti. No ako se događaju prečesto i sprječavaju vas u kvalitetnom snu, trebali biste se obratiti liječniku, kaže stručnjak.

U jako rijetkim slučajevima, objašnjava on, trzaji su pokazatelj da postoji neka skrivena dijagnoza, najčešće je to apneja – poremećaj koji uzrokuje kratki prestanak disanja tijekom sna.

Kad je dišni put iz nekog razloga blokiran, mozak šalje signal, ponekad u obliku mišićnog trzaja, kaže Wermter.

Ne postoji način uz koji možete sigurno sprječiti ovu pojavu, no možete učestalost njena pojavljivanja umanjiti držeći se regularnog rasporeda sna (i njegove količine), a možete i svoje okruženje učiniti udobnijim.

Smanjena konzumacija kofeina također bi mogla pomoći. Kao i kontrola stresa, no to je već druga tema…

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.