Znate li čemu služe rupice na poklopcu kemijske olovke – Jabuka.tv

Znate li čemu služe rupice na poklopcu kemijske olovke

Mnogi se pitaju čemu služe otvori na poklopcu kemijske olovke.

Dizajneri proizvođača kemijskih olovki BIC-a redizajnirali su popularnu kemijsku olovku Cristal Pen još 1991. godine, ali to je prošlo nezapaženo u javnosti. Rijetki su primijetili rupu na poklopcu kemijske olovke, a taj otvor spašava život nađe li se poklopac u dušniku djeteta, piše portal Bright Side.

Ipak, konkurencija je vremenom primijetila taj detalj pa su BIC-ov redizajn iskopirali i neki drugi veliki proizvođači. Radi se o rupi u poklopcu koja, ukoliko ga dijete ili odrastao čovjek proguta, omogućuje disanje iako možda ostane zaglavljen u dušniku. Time su izgledi za preživljavanjem do dolaska hitne pomoći – veći.

Taj mali, neugledni otvor godišnje spasi stotine dječjih života jer upravo djeca često progutaju poklopac kemijske, kao i ostale sitne stvari koje vole gurati u usta. Odrasli su skloniji žvakanju poklopca pa im nehotice sklizne u grlo, prenosi 24sata.hr.

Neke države preporučuju svojim proizvođačima da i oni tako dizajniraju kemijske olovke. U slučaju BIC-ovih olovki dobar dizajn kojim se pazi na sigurnost ljudi nije prepoznat odmah, ali danas su mnogi svjesni koliko je života spasila ta sitna promjena.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.