Usvojen nacrt proračuna; zbog učestalih krađa uvodi se video nadzor u Širokom Brijegu

Na 4. sjednici Općinskog vijeća Širokog Brijega usvojen je Nacrt Proračuna Općine Široki Brijeg za 2013. godinu u iznosu 8.748.800,00 KM. Uz Nacrt Proračuna usvojen je Zaključak prema kojem će javna rasprava o Nacrtu proračuna održati u vremenu od 12. do 20. ožujka 2013.

Mate Zadro pomoćnik načelnika za financije obrazložio je u kratkim crtama Nacrt Proračuna naglasivši da se vodilo računa o krajnjim mogućim uštedama i racionalizacijama kako bi bi se sve uklopilo u već vidljivo umanjene standardne prihode općine. Marinko Zovko (HDZ 1990) imao je nekoliko primjedbi i to: da se smanji porez na tvrtku, grant za Dom za djecu ometenu u razvoju da se poveća (Nacrtom je predviđen iznos 36.000 KM), zatim smanjenje izdatka za gorivo i usluge, reprezentacije, kao i da je potrebno donijeti kriterije za raspodjelu grantova pojedincima. Krešimir Šakić (Narodna stranka Radom za boljitak) predložio je da se izdvoje sredstva za sanaciju i uređenje groblja Kraljevine u iznosu 20.000 KM, za završetak asfaltiranja ceste na dionici Knešpolje – Ljuti Dolac u iznosu 100.000 KM i za izgradnju školske dvorane na Kočerinu 50.000 KM. Igor Slišković vijećnik neovisne liste SOS Široki Brijeg predložio je da se predvidi stavka za osnivanja Vijeća mladih. Općinski načelnik Miro Kraljević osvrnuvši se na primjedbe i prijedloge vijećnika naglasio da će svi prijedlozi biti razmatrani. „Svi trebamo raditi na jačanju općine jer prihodi su premali da bi mogli zadovoljiti sve naše potrebe“, zaključio je Kraljević.

Usvojena je Odluka o davanju prethodne suglasnosti na Odluku o pristupanju dodjeli koncesije, a koju je obrazložio Andrija Kraljević šef odsjeka gospodarstva. Ovom Odlukom daje se prethodna suglasnost Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na Odluku o pristupanju dodjeli koncesije za HE Blato 60 MW za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije korištenjem vodnog dobra sliva rijeke Lištice na području Mostarskog blata. Doneseno je Rješenja o utvrđivanju liste kandidata promjenjivih članova Povjerenstva za koncesije. Utvrđena je lista kandidata u sastavu: Borislav Zovko, Alenka Kvesić, Andrija Kraljević, Boro Đolo, Dragan Pavković,  Zdenko Mandić, Ivan Šakota, Katarina Kraljević Primorac i Marija Lovrić.

U točki vijećnička pitanja, primjedbe i prijedlozi donesen je Zaključak prema kojem se pristupa postupku utvrđivanja, ekshumacije i premještanja posmrtnih ostataka žrtava iz II. svjetskog rata s grobišta koje se nalazi u središtu grada (Trg Ante Starčevića). Za navedene poslove zadužuje se Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća Općine Široki Brijeg. Na pitanje i prijedlog Marinka Zovke (HDZ 1990) o sigurnosti u Širokom Brijegu i o učestalim pojavama krađa, načelnik Kraljević je izjavio da su već pokrenute određene aktivnosti za postavljanje video nadzora na nekoliko lokacija u gradu.

(www.jabuka.tv)

16 komentara

 • A ZBOG ČEGA NAŠA OPĆINA NE NAPLAĆUJE POREZ NA REKLAMU IAKO ZA TO IMA VAŽEĆU ODLUKU..cesta nam je pretrpana džambo reklamama a ovi što lijepe ko divljaci bacaju papir ispod njih kad lijepe nove reklame..pogledajte to.One stare,prastare reklame ukloniti da se vidi izići na cestu.znam ,neki će mudraci reći za to je nadležna federacija,putevi.lažu.. ako su nadležni treba im poslati porez za svaku reklamu jer oni to naplaćuju.ali ovdje lud jebe zbunjenog i to na tome završi a ovi što tu nešto ušićare a nadležni su da to rješe izbjegavaju.popisati dostaviti onome kome treba i garantiram da se može naplatiti još bolje nego Tvrtka.Pa na privaljskom trokutu će neko poginut zbog toga jer zakljanja cestu.

 • šta,čekaj!
  pa išao sam Knešpolje – Lj. Dolac,,,šta fali asfaltu
  jeli to neka nova dionica ili?
  pošto je Knešpolje-Jare-Ljuti Dolac cesta kao nova i puno bolja nego u samom središtu grada,zato nek mi neko objasni šta misle asfaltirat

 • te kamere bi PAMETNO bilo staviti u sobu finansija Općine i Županije pa bih brzo saznali ko je stvorio minus od 60 miliona maraka u Županiji A Marinko svaka ti čast kad si dao prijedlog da se smanji taksa na firmu Turci su jamljali 20 posto a ovi domoljubi 80 posto Mrinko i dalje te podržavamo i dalje ćemo glasati za tebe a neka te i brat podrži

 • Donjeti proračun bet obrazloženja je ne sposobnost.kolko dobivaju lokalne zajednice,vidite kako radi općina T.Grad pa bar pokušasjte znam da nemožete ni blizu ko oni.Sve lokalne zajednice su uvrštene u proračun,a kod nas kao da ih i nema.

 • donesite odluku da oni koji kopaju ulice da ih vrate u prvobitno stanje NPR ispod robne kuče voda leži na asvaltu nemožeš proči pa narod govori naša vlast nam je napravila MORE pa nemoramo se ići kupati na Jadran

  • a jesi duhovit.evo valjam se od smijeha od tvoje dosjetljivosti.dosta te više,dašta će nego asfaltirati.šta si navalio,nisi jedini koji ide s automobilom tuda!

 • ma sve se zna tko krade, ako se u nekom slučaju ne zna. zna te odakle treba poći i sve će se saznati. mali je grad ovo halo… samo policija ima male gotovo nikakve ovlasti, znanje nula. detektivi -0. zanimljivo. grad nam pun narkomana travara i prodavača droge i rjetko tko je pao,pun grad automafije nikad ništa. bit ce svi podmazani dobro pa svima okej!!!

 • Prija dosta godina nestalo je novaca u Općinskoj kasi i rečeno da je se lopov popeo uz oluke,a sama kasa nije bila oštećena.E da je tada bila kamera,koga bi snimila???

 • Koliko M.Zovko ima mjesečnih primanja ,osim što je zaposlen on i sin mu preko 90-e(zato se i raspala jer su on i Roća sve pokupili),Ceste i Socijalno ?I kako u radnom vremenu sjedi tu i pametuje?

 • Ugradite kameru u klancu da vidite šta onaj ,tip vlasnik kafića Sport radi onim radnicima što postavljaju ivičnjake..pa ja bi da sam umjesto vlasti s njim na robiju u zenicu dok ne prođe sve kako je pošlo odozdo od Lovrića ..ako može on zabranit, onda Kuso vrati svoj gril a ti Lovriću odmah pravi sebi izlaz na cestu..nije tema ali sram vas bilo zašto o tome ne pišete a ne o glupostima.

 • od kočerina do širokog već ima kamera u reno laguni iona što je zec nosa love sirotinj koja radi za 50 maraka kad pođe sa posla kući plati kaznu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.