Šokantna poruka UEFA-e: ‘Možda izbacimo Hrvatsku iz natjecanja!’

U tijeku je redovita skupština HNS-a gdje će biti izneseno financijsko izvješće, a moguće i još poneki detalj o utakmici sa Srbijom. Na skupštinu je stigao i poseban gost – ukrajinski član UEFA-e Grigorij Surkis, koji je šokirao domaćine.

“Postoji mogućnost izbacivanja vaše reprezentacije iz međunarodnih natjecanja. Izvršni odbor UEFA-e zabrinut je zbog nereda navijača na utakmicama hrvatskih klubova”, poručio je Ukrajinac.

Na izjavu Surkisa reagirao je Petar Skansi, zamjenik ministra Jovanovića i pročitao mu pismo koje je Vlada poslala UEFA-i te mu poručio što je sve poduzeto oko sigurnosti na stadionima.

“Nisam očekivao polemiku, no s obzirom da ju je gospodin Surkis započeo, moram odgovoriti. Vlada je prepoznala važnost borbe protiv nasilja. Vlada i dalje inzistira na provođenju zakona jer je to jedini način rješenja problema. Neprihvatljiv nam je stav HNS-a koji svoju odgovornost prebacuje na Vladu”, poručio je Skansi i nastavio:

“HNS je dužan poštovati pravila postupka licenciranja i sigurnosne uvjete na stadiona jer je organizator utakmice dužan osigurati uvjete. MZOS radi prevenciju, provodi akcijki plan mjera edukacije i po njemu se i postupa. Cijela Europa se susreće s rasizmom i nasiljem. Fenomen ekspanzije nasilja počesto je povezan s problematikom koje nema veze sa sportom. Ne slažemo se potenciranjem gospodina Platinija, posebno u svjetlu korupcijskih afera koje potresaju UEFA-u. Ne slažemo se s tezom da sudbina nogometa ovisi i Vladi, već o HNS-u jer je on organizator natjecanja. Stoga pismo gospodina Platinija predsjedniku Zoranu Milanovićusmatramo diplomatski neprimjerenim!”.

Surkis je na to odgovorio:

“Iznenađen sam. No, nastave li se neredi, prijeti potpuna izolacija svih klubova po vertikali, od juniora od reprezentacije. Pogođen sam Milanovićevim pismom, nema pravo reći da je pismo UEFA-e nediplomatično”.

Šuker jedva uspio pročitati napisani govor!

Inače, prvi put u povijesti fotoreporteri nisu pušteni na skupštinu, što je jedan od ‘noviteta’ novog predsjednika Davora Šukera. On je pak jedva uspio pročitati uvodni govor, a onda vođenje skupštine prepustio Mamićevoj desnoj ruci Damiru Vrbanoviću.

“Jedini interes HNS-a su navijači na tribini i rezultat na terenu. Nosio sam hrvatsku zastavu na svojim leđima nakon najvećih golova, no vjerujte sve činimo da protiv Srbije opet razveselimo našu zemlju sportskim rezultatom. Bez oobzira na tragične događaje u Domovinskom ratu pokažimo respekt prema protivniku. Očekujem od svih članova HNS -a da budu dostojanstveni, svojim ponašanjem moramo vratiti uspjeh sportu koje je narušen proteklih godina. Budimo ponosni”.

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.