Uspješna poduzetnička priča: Pametni privjesak iz Mostara putuje u Ameriku

Proizvod tri mlada poduzetnika Marina Bevande, Luke Vučine i Roberta Rozića iz Mostara pronašao je put do jednog od najzahtjevnijih tržišta svijeta.

Ispričali su nam što planiraju.

Kao što smo već pisali, Rubico je pametni privjesak koji služi kao prijenosna baterija, ima memoriju kao USB te podršku za NFC.

Uz privjesak dolazi i aplikacija za mobitele koja omogućava prijenos podataka, praćenje stanja o količini slobodne memorije, kao i mogućnost snimanja video uradaka i fotografija direktnom pohranom na privjesak.

Mostar: Imaju po 20 godina a već osigurali plasman proizvoda u SAD

Marin BevandaLuka Vučina i Robert Rozić, studenti računarstva na Fakultetu strojarstva i računarstva u Mostaru (BiH), u međuvremenu u osnovali tvrtku Amplius Electronics s kojom će, čini se, zakucati i na vrata tržišta Sjedinjenih Država.

Ideju za razvoj pametnog privjeska dobili su još dok su bili u srednjoj školi.

Tada nam je uvijek trebala dodatna baterija za mobitel. Pošto su tada bili popularni selfiji, naši prijatelji su imali problem s raspoloživom memorijom, rekao je tportalu Bevanda, suosnivač i voditelj projekata u Amplius Electronics.

Razvoj je trajao nešto više od dvije godine jer su usporedno završavali školu.

Zahvalni smo svim profesorima u Srednjoj elektrotehničkoj školi Ruđer Bošković što su nam izašli u susret i puštali nas s nastave kako bi razvijali Rubico, istaknuo je Bevanda. Financijsku podršku, prostor i opremu za rad osigurao je mostarski SPARK.

Distributera za SAD našli su preko sarajevske organizacije Restart.

Zapravo smo odlučili prodati autorska prava na proizvod za distributera iz SAD-a, pojasnio je Bevanda.

Američki partner financirat će proizvodnju i prodaju deset tisuća primjeraka s kojima će krenuti na tržište. Na europskom tržištu u Ampliusu namjeravaju vlastitim snagama prodati oko četiri tisuće primjeraka do kraja ove godine, dijelom i putem web shopa kojeg planiraju otvoriti tijekom idućeg tjedna.

Mostarska startup kompanija traži investitore za proizvodnju pametnog privjeska

U Bosni i Hercegovini Rubico je u prodaji po cijeni od 80 konvertibilnih maraka. Koliko će koštati u SAD-u, još nije poznato. Prema podacima koje nam je predočio Bevanda, prodali su dosad nešto više od 700 primjeraka. Prvi primjerci bit će dostupni u kutku HT Eroneta tijekom Međunarodnog sajma gospodarstva koji će biti održan u Mostaru od 10. do 14. travnja.

Zasad proizvode manje serije od 500 do 1.000 primjeraka jer se sami financiraju i nemaju sredstava za ozbiljnije povećanje proizvodnje. Sredstva su pokušali prikupiti i kampanjom na platformi za zajedničko financiranje Indiegogo, ali nisu uspjeli doseći ciljanih 30 tisuća američkih dolara.

Ako dobijemo investiciju, dio proizvodnje svakako će biti u Mostaru, naglasio je Bevanda.

Do kraja godine namjeravaju zaposliti još pet do deset djelatnika. Traže isključivo motivirane osobe raznih profila (3D dizajneri, programeri, elektroničari, marketinški stručnjaci i slično) koje žele učiti nove stvari i napredovati u struci.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.