Uskrs s radošću dočekan u cijeloj BiH: Kardinal Puljić predslavio svetu misu u sarajevskoj katedrali

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan kojim se slavi središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih.

Spomen Kristova uskrsnuća diljem BiH proslavljen je svečanim misama kojima je nazočilo mnoštvo vjernika. 

U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu svetu misu predslavio je nadbiskup i mitropolit Vrhbosanske nadbiskupije, kardinal Vinko Puljić, koji je čestitao Uskrs i kazao kako čovjek ima kratak život, koliko god dugo živio.

Liječimo se, ja bih malo pučki rekao “krpamo” ovo naše zemaljsko zdravlje. Koliko god željeli jedni drugima zdravlje, a svejedno ga moramo “krpati”, a koliko god ga “krpali”, jednog dana dođe kraj, podsjetio je Puljić.

Dodao je kako se danas slavi Isusova pobjeda nad smrću, zlom, te se vraća nada čovjeku da otkrije smisao života i patnje.

Međutim, koliko god mi imamo divne sposobnosti ljudskog razuma, razvoja tehnike, ne znamo vrednovati život, život koji je dar. Niko od nas nije zaslužio ovaj dar imati, Bog nam ga je dao. Koji put ne znamo ni zahvaliti za taj dar života, ali ga ne znamo ni čuvati. Ne samo svoj nego niti tuđi, rekao je Puljić.

U katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru na svečanom Euharistijskom slavlju okupili su se brojni vjernici i župljani koji su, s crkvenim pjevanjem velikoga zbora, proslavili ovaj najveći katolički blagdan.

Biskup banjalučki Franjo Komarica služio je u katedrali Svetog Bonaventure u Banjaluci misu povodom Uskrsa i pozvao na mir među ljudima, sugrađanima i susjedima.

Komarica je u obraćanju vjernicima poručio da Uskrs znači pobjedu života, istinu, pravdu, dobro i mir. 

Isus Krist je uskrsnuo i poručuje svima vama mir. Taj isti Isus je i ovdje danas, kod nas u Banjaluci, u ovoj katedrali, u svim drugim crkvama širom svijeta i u spaljenoj pariškoj katedrali, rekao je Komarica i podsjetio da je mnogo takvih spaljenih i porušenih crkava i u Banjalučkoj biskupiji i BiH.

Svetom misom u crkvi Svetog Ilije Proroka, koju je predvodio župni vikar fra Silvio Zlatarević, zenički su katolici obilježili veliki blagdan Uskrsa.

Kako je napomenuo vikar Zlatarević, muke, smrt i uskrsnuće Isusa Krista središte su iz kojeg  kršćanstvo živi.

Katolički vjernici u Prnjavoru počeli su obilježavanje Uskrsa svečanom misom služenom u crkvi svetog Ante Padovanskog.

Župnik Vlado Lukenda rekao je u obraćanju okupljenim vjernicima da ovaj blagdan približava kršćane vječnoj Božjoj ljubavi, te da je onaj, koji je duhovno obnovljen, spreman započeti novi život.

U svim crkvama na području Bugojna služene su svete mise. Bugojanski župnik fra Hrvoje Radić uputio je prigodnu poruku povodom jednog od najvećih blagdana u kršćanskoj tradiciji – Uskrsa. Istaknuo je da “s danom Uskrsnuća počinje jedna nova, teološka priča, a to je da je Isusovo uskrsnuće uvijek nova prilika i nova šansa za život svakog čovjeka i za cijeli svijet“.

U organizaciji Župe Srca Isusova Zvornik – Srebrenica, danas je u franjevačkoj crkvi sv. Marije u srebreničkom naselju Klisa održana uskrsna misa za katolike iz Srebrenice i Bratunca, dok će ista misa u popodnevnim satima slavljena i za katolike Zvornika. 

Nakon liturgije večere i muke gospodnje i uskrsnog bdijenja, uskrsnu misu u crkvi sv. Marije u Srebrenici predvodio je fra Joso Oršolić, koji je, čestitajući veliki katolički blagdan Uskrs, vjernicima poželio puno zdravlja i mira.

Sretan Uskrs želi vam portal Jabuka.tv!

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.