U Sjevernoj Makedoniji održavaju se predsjednički izbori

U Sjevernoj Makedoniji danas se održava prvi krug predsjedničkih izbora na kojima sudjeluju tri kandidata.

Glasanje će uslijediti manje od tri mjeseca nakon sporazuma Skoplja s Atenom o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija. Šefovi izbornih stožera predsjedničkih kandidata ranije su pozvali na masovnu izlaznost i miran izborni dan.

Ukoliko u prvom krugu, šestih po redu predsjedničkih izbora u toj zemlji, nijedan kandidat ne osvoji apsolutnu pobjedu, petog svibnja bit će održan drugi krug izbora. U prvom krugu predsjedničkih izbora pravo glasa ima 1.808.131 građanin.

Prema rezultatima ankete koju je sproveo Makedonski centar za međunarodnu saradnju i Insitut za demokraciju “Societas civilis”, Pendarovski uživa podršku 27,2 posto ispitanika, Davkova 23,5 posto, a Reku 11 posto anketiranih.

Prema zakonu, izbori će biti valjani samo ako na birališta izađe više od 40 posto od ukupnog upisanih u birački popis. Ukoliko u prvom krugu niko ne dobije više od 50 posto glasova izašlih na izbore, u drugom krugu će sudjelovati dva kandidata koja osvoje najviše glasova u prvom krugu.

Za predsjednika će biti izabran kandidat koji je dobio većinu glasova, pod uvjetom da je glasovalo više od 40 posto od ukupnog upisanih glasača u biračkom popisu, odnosno 723.253 glasača, prenosi BHT.

Ukoliko i u drugom krugu ne bude ispunjen izlazna obaveza, prema Ustavu, ponavlja se izborni postupak.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.