Naučite svoju djecu upravljati novcem još od ranog djetinjstva

Ako vi ne naučite svoju djecu kako upravljati novcem, učinit će to netko drugi, a to je rizik koji ne trebate preuzeti.

Poznati američki biznisman i radijski voditelj dao je niz savjeta kako da djecu od vrtića do tinejdžerskih godina naučite kako da upravljaju novcem.

Savjeti za djecu predškolske dobi

 • Koristite posudicu za štednju

Kasice su odlična ideja, ali djeca ne mogu shvatiti nešto dok ne vide. Zbog toga je odlaganje novca u posude puno bolja ideja.

 • Budite zdrav primjer

Studija Univerziteta Cambridge pokazala je da se navike o upravljanju novcem formiraju do sedme godine. Mališani vas promatraju i uče. Budite zdrav primjer za njih.

 • Pokažite im da stvari koštaju

Morate učiniti više od toga da kažete: “Taj automobil je 5 KM”. Neka uzmu nekoliko maraka iz svojih posudica, odvedite ih u trgovinu i neka sami daju novac prodavaču. Ovo će imati veći utjecaj nego petominutna usmena lekcija.

Savjeti za djecu koja idu u osnovnu školu

 • Pokažite im mogućnosti trošenja

Rečenica poput “Ako kupiš ovu igru, nećeš imati novca za tenisice” jedan je od načina da djeca ovih godina shvate posljedice i sama donesu odluku.

 • Dajite provizije, ne naknade

Ne dajite novac svojoj djeci samo zato što dišu. Nagradite ih za kućanske poslove koje obave, poput iznošenja smeća, čišćenja sobe i sl. Djeca trebaju shvatiti da novac treba zaraditi.

 • Izbjegavajte impulsivnu kupovinu

Djeca ovih godina imaju poriv da uzmu ono što im se na prvu svidi, pogotovo ako plaćaju tuđim novcem. Umjesto da im date novac za svaku od ovih stvari, naučite dijete koliko teško se novac zaradi.

Ohrabrite ih da pričekaju najmanje jedan dan za sve što odluče kupiti, a što je skuplje od 20 KM, ovo će ih natjerati da razumnije donose odluku o kupovini.

 • Naglasite važnost davanja

Kada počnu zarađivati novac, naučite ih o važnosti davanja u humanitarne svrhe ili osobama kojima je potrebna pomoć. Shvatit će kako davanje ne utječe samo na ljude kojima je novac dat, već i na one koji daju.

Savjeti za tinejdžere

 • Naučite ih obvezivanju

Vaši tinejdžeri sigurno provode dosta vremena ispred ekrana i na društvenim mrežama na kojima vide kako su neki roditelji njihovim prijateljima kupili skupocjene automobile i druge stvari. Naučite ih da ono što imaju, a funkcionira može biti korisno bez obzira na vrijednost te da se mogu odlično zabaviti bez velikih svota novca.

 • Otvorite im račun

Djeca ovih godina trebaju imati otvoren račun kako bi naučila upravljati njime. Ovo će ih pripremiti za budućnost.

 • Naučite ih da štede za fakultet

Ukoliko dijete odluči raditi tijekom ljeta, dio novca treba odvajati za fakultet. Ovo će učiniti da se osjećaju korisno i da rad ima smisla.

 • Naučite ih da izbjegavaju studentske kredite

Prije nego što vaše dijete aplicira za fakultet potrebno je razgovarati s njim o tome na koji način ćete platiti troškove studiranja. Učinite da shvati kako studentski krediti nisu dobar način za financiranje i pronađite alternative poput apliciranja za stipendije ili rad na pola radnog vremena tijekom studija.

 • Naučite ih opasnosti zvanoj kreditna kartica

Kada napune 18 godina dobit će ponude za otvaranje kreditnih kartica. Ukoliko ne nauče upravljati novcem, vrlo brzo mogu postati žrtve ovih kartica zbog dozvoljenog prekoračenja.

 • Dajte im jednostavan proračun na upravljanje

S obzirom na to da su tinejdžeri svakako na svojim mobilnim uređajima, neka skinu aplikaciju EveryDollar. Vrijeme je da vaš tinejdžer stekne naviku upravljanja proračunom bez obzira na to koliko je mali. Trebaju naučiti koliko je bitno napraviti plan za trošenje novca, prenosi Klix.ba.

 • Upoznajte ih s magijom zvanom kamata

Naučite svoje dijete kako štednjom u bankama može zaraditi od kamate te što investicija znači za budućnost.

 • Pomozite im da shvate kako zaraditi novac

Tinejdžeri imaju dosta slobodnog vremena. Ako žele novac, pomozite im da nađu posao ili još bolje, neka postanu poduzetnici.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.