Unuk vođe Sjeverne Koreje ipak ne dolazi u Mostar?

Kim Han Sol, unuk sjevernokorejskog vođe Kim Jong Ila, koji se upisao u šesti naraštaj Koledža ujedinjenog svijeta (UWC), prema našim posljednjim informacijama, izgleda, ipak neće doći u Mostar.

Kako neslužbeno doznajemo, navodno se zakomplicirala situacija oko izdavanja vize pa bi njegov bombastično najavljivani dolazak mogao propasti. Druga stvar zbog koje je dolazak Kim Han Sola postao upitan jest veliki pritisak javnosti, koji se stvorio oko mladog šesnaestogodišnjaka. Najava dolaska na školovanje u Mostar pobudila je toliku pozornost javnosti da su priloge o njemu radile novinarske ekipe pristigle čak iz dalekog Japana.

Veliki pritisak

Nakon tolikog zanimanja postavlja se pitanje kako bi se šesnaestogodišnji Korejanac osjećao u Mostaru, jer bi bio izložen velikom pritisku.

Nedolazak mladića iz Sjeverne Koreje u Mostar nisu nam mogli potvrditi na Koledžu ujedinjenog svijeta. Rekli su nam samo da nemaju tu informaciju. Ne znaju što je s njegovom vizom, i je li prošao sigurnosne provjere, te će ovih dana kontaktirati Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine kako bi dobili podrobnije informacije.

Podsjetimo kako je prije nekoliko dana s mostarskog Koledža u medijima procurila informacija kako je Kim mlađi upisan u šesti naraštaj UWC-a, te se njegovo ime na internetskoj stranici nalazilo pod rednim brojem 33 od ukupno 75 učenika, koji dolaze iz cijeloga svijeta. Nekoliko dana na UWC-u se nisu željeli oglašavati po ovom pitanju da bi u petak i službeno potvrdili da je upisan.
Prije dva dana u izjavi za naš list glasnogovornica Koledža ujedinjenog svijeta Meri Musa nam je kazala kako će im biti čast da prvi učenik svih vremena iz Sjeverne Koreje, koji se školuje u pokretu UWC-a, ako bude uredu sve s vizom, dođe u Mostar.
Tad nam je Musa još rekla, ukoliko učenik iz Sjeverne Koreje stigne, kako neće imati nikakvo osiguranje. Navela je da se svi učenici UWC-a isto tretiraju, bez obzira odakle su i tko su im roditelji te imaju jednake uvjete prema svima.

Cijeli svijet u Mostaru

Navedimo i to kako je školovanje na UWC-u krenulo prije mjesec dana, odnosno  početkom rujna. Ove godine u Mostaru se školuju mladi iz ukupno 34 zemlje. Upisani su učenici, praktično iz cijeloga svijeta: Pakistana, Afganistana, Malezije, Namibije, Izraela, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Iraka…

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru otvoren je 2006. godine. Dio je šireg pokreta UWC-a, utemeljenog  davne 1962., koji slijedi koncept njemačkog profesora Kurta Hahna, koji je vjerovao da se promjene u svijetu mogu postići nadilaženjem vjerskih, kulturnih i rasnih predrasuda i izbjeći sukobe ako se mladim ljudima omogući da budu zajedno. Cilj koledža je podučiti mlade ljude međunarodno priznatim humanističkim vrijednostima. Polaznicima nudi mogućnost stjecanja diplome po međunarodnome programu na engleskom jeziku koje se priznaje diljem svijeta. Nekoliko polaznika ovoga koledža dobilo je prošle godine stipendije za studiranje na američkom sveučilištu Yale ili engleskom Cambridgeu. Ove godine školovanje u UWCiM-u su završila 54 učenika.

Živi u Kini

Kim Han Sol (16) sin je Kim Jong Nama, najstarijeg sina korejskog diktatora, koji je ocu gotovo uništio političku karijeru. Godine 2001. uhićen je u Japanu s lažnom putovnicom i identitetom, dok je u pratnji 4-godišnjeg djeteta pokušavao posjetiti Disneyland. Otada se, osramoćen i prezren, preselio u Macao, posebnu administrativnu jedinicu u sastavu Kine.

Tko je Kim Jong Il

Kim Jon Il apsolutni je vladar Sjeverne Koreje, najzatvorenije zemlje na svijetu. Sjevernom Korjem vlada od 1994. godine. Veliki je diktator, koji pod kontrolom u toj državi ima sve. Predsjedava zemljom, vodi vojsku i generalni je tajnik Komunističke partije. Njegov rođendan, 16. veljače se slavi kao državni praznik. Na bankovnom računu, kako pišu svjetski mediji, ima više od četiri milijarde dolara.

Mostar privlačan totalitarističkim režimima

Zanimljivo je kako je Mostar oduvijek bio svojevrsni “magnet” za totalitarne vođe.
Najpoznatiji gost je svakako bio Moamer Gaddafi, libijski vođa čija je čak jedna žena Safia (Sofija Farkaš), koja mu je rodila i sedmero djece, Mostarka.

Moamar al Gaddafi je 1969. godine, studirajući u bivšoj Jugoslaviji, dospio u Mostar u okviru tadašnje prakse razmjene studenata. Pohađao je “Vazduhoplovnu akademiju” u Mostaru, i tad je i upoznao Sofiju. Pet godina kasnije Gaddafi dolazi u Mostar, gdje su ga uza sve počasti dočekali Džemal Bijedić i Josip Broz Tito.

(DnevniList.ba/Jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.