Umro milijarder David Rockefeller

Milijarder i predsjednički savjetnik David Rockefeller umro je u ponedjeljak od zatajenja srca u 102. godini života, objavio je glasnogovornik obitelji Rockefeller.

U lipnju bi napunio 102 godine.

David Rockefeller bio je bivši predsjednik i glavni direktor banke Chase Manhattan i glava jedne od najpoznatijih i najutjecajnijih američkih obitelji. Bio je sin Johna D. Rockefellera Jr.-a, koji je sagradio newyorški Rockefellerov centar i bio zadnji unuk naftnog magnata Johna D. Rockefellera, osnivača Standard Oila i obiteljske dinastije.

Dok je bio na čelu Chasea od 1969. do 1981., Rockefeller je stvorio takvu mrežu bliskih odnosa s vladama i multinacionalnim korporacijama da su neki promatrači tvrdili da banka ima vlastitu vanjsku politiku.

Ime obitelji Rockefeller postalo je simbolom nepopularnih američkih bankarskih politika u dužničkim zemljama. Na ljevici je bio prezren zbog suradnje s Augustom Pinochetom i iranskim šahom, dok mu desnica nije odobravala zagovaranje otvaranja trgovine s Kinom i Sovjetskim Savezom tijekom Hladnog rata. Trilateralna komisija, koju je osnovao 1973. radi snaženja odnosa između Sjeverne Amerike, Japana i zapadne Europe, postala je česta meta kritika krajnje desnih aktivista i teoretičara zavjere koji je optužuju da želi uspostaviti svjetsku vladu. Časopis Forbes procijenio je njegovo bogatstvo na 3,3 milijarda dolara. Seitel je rekao da je za života donirao gotovo dvije milijarde dolara, uključujući Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku i Sveučilištu Rockefeller.

Banka Chase Manhattan povećala je svoju vrijednost s 4,8 milijarda dolara koliko je vrijedila kada joj se pridružio 1946. na 76,2 milijarda dolara kada se povukao u travnju 1981. Danas je dio banke JP Morgan Chase &Co. David Rockefeller cijeloga je života bio umjereni republikanac.

Diplomirao je na Harvardu 1936. Studirao je englesku povijest i književnost. Poslijediplomski iz ekonomije pohađao je na Harvardu i Londonskoj školi ekonomije, a doktorat iz ekonomije stekao je na Sveučilištu u Chicagu 1940. Sa suprugom Margaret McGrath imao je šestero djece i desetero unučadi.

(www.jabuka.tv)
13 komentara

  • Sotona u ljudskom obliku krivac za vecinu ratova na svijetu.Koliko je samo djece umro pod njegovom palicom i jos pored toga ugradivao mlada srca na dnu pakla ces gorit

  • Nedavno čitam kako je često presađivao organe mladih osoba..krv..I na kraju opet u grob..badava mu sve samo je smrtnik bez ičega..ništa nije odnio osim grijeha sa sobom.

  • Halo takozvani samozvani veliki katolici, samo BOG STVORITELJ SUDI I ODREĐUJE GDJE TKO IDE slava mu navjeke !! Metite ispred svoga praga..

  • nema većih lopova u Hrvatskoj od lopina dalmatinskih koji bi i Boga pokrali kad bi mogli, pa nije čudo što su Hajduk sveli na prčvšvajz provincijski trećerazredni klub. To je za ovog pametnjakovića iz Dlmacije a za ovog krepanog srarog šišmiša i demona.-teška mu bila zemlja .

  • Hajduk su upropastile HDZ hrvatine a vi što se smatrate većim od Pape kako to tako lako osuđujete i kunete kad kako sami tvrdite (lažete sami sebe) za sebe da ste katolici vjernici ? Ja se ne kurčim kao vi. Vjerojatno ste svake nedjelje na misi a gle kako kunete u porukama? VJERUJETE LI U BOGA STVORITELJA SLAVA MU NAVIJEKE .. Jer vaš cinizam licemjerje prelazi sve granice. Evo tipični primjer, dok je Bandić bio u SDP, niste ga mogli smisliti. Mrzili ga. A sada vam je idol ha ha ha ha. Znam sto su o njemu Hrvati hercegovci po DU govorili.. A sada ga obožavaju.. Pametnome dosta..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.