Umro “Leteći Finac” Matti Nykänen, skakač kojega su zvali – pticom

Najbolji skijaški skakač svih vremena Finac Matti Nykänen umro je noćas u dobi od 55 godina, objavio je finski ministar sporta Sampo Terho. Uzrok smrti zasad nije poznat.

Nykänen, koji je tijekom karijere dobio nadimke “Čovjek ptica” i “Leteći Finac”, već je sa 18 godina postao svjetski prvak na velikoj skakaonici u Holmenkollenu.

Također, postao je prvi skijaški skakač koji je osvojio tri zlatne medalje na jednim olimpijskim igrama, a bilo je to 1988. u Calgaryju.

Tada je osvojio zlatne medalje na maloj i velikoj skakaonici, te ekipno zlato. Prije toga je na ZOI 1984. u Sarajevu osvojio srebro na maloj i zlato na velikoj skakaonici.

Ima devet medalja sa svjetskih prvenstava, od čega pet zlatnih. Četiri puta je bio ukupni pobjednik Svjetskog kupa (1983, 1985, 1986, 1988), a u tom natjecanju je skupio 46 pobjeda. Također, dva puta je bio pobjednik novogodišnje turneje Četiri skakaonice (1983, 1988), a natjecateljsku karijeru, nakon deset uspješnih godina, zaključio je 1991.

Nakon završetka karijere imao je problema s alkoholizmom te obiteljskim nasiljem. Dva puta je završio u zatvoru zbog toga što je pretukao suprugu.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.