Umro Ariel Sharon

Bivši izraelski premijer Ariel Sharon umro je u dobi od 85 godina, nakon što je osam godina proveo u komi koja je uslijedila nakon moždanog udara, javlja BBC.

Ariel “Arik” Sharon bio je jedanaesti premijer Izraela. Na mjestu premijera te države došao je u veljači 2001. godine. Osnivač je i bivši prvi čovjek Likuda.

Bio je više od 30 godina u službi Ministarstva obrane, gdje je dosegnuo čin generala i stekao slavu svojim akcijama u Šestodnevnom ratu 1967. godine i Jomkipurskom ratu 1973. godine.

Krajem 2005. godine napušta Likud i osniva Kadimu. Po prvi put u novijoj povijesti Izraela u utrci za novi saziv Knesseta u ožujku 2006. dosadašnjim suparnicima (Likudu i Laburistima) pridružila se još jedna stranka, Sharonova Kadima.

Sharon je bio vrlo kontroverzna osoba, kako unutar tako i izvan Izraela. Njegovi pristaše su ga doživljavali kao vođu koji se trudio uspostaviti mir, ne žrtvujući izraelsku sigurnost.

Mnogi Izraelci smatraju ga narodnim herojem, koji je pomogao u obrani zemlje tijekom njenih najvećih borbi.

Neke kritike opisuju ga kao “bejrutskog mesara ” i zahtijevaju da mu se sudi kao ratnom zločincu zbog masakra u Sabri i Shatili tijekom libanonskog rata 1982. godine, za što ga Kahanovo povjerenstvo smatra posredno odgovornim.

4. siječnja 2006. godine Sharon je doživio težak moždani udar. Tad je premijerske ovlasti preuzeo njegov zamjenik Ehud Olmert. Od tog datuma nije izašao iz bolnice u Jeruzalemu, gdje je i preminuo, prenosi Dnevnik.hr

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.