ŽZH: Hoće li vaši prvašići učiti iz jeftinijeg ili skupljeg kompleta udžbenika?

Ovog ponedjeljka započinje drugi dio školske godine i učenici će se nakon božićnog raspusta ponovno vratiti u školske učionice i klupe. Također u ponedjeljak sa svojim školovanjem kreću i najmlađi učenici (devetogodišnja op.aut) u Zapadno hercegovačkoj županiji za razliku od svojih vršnjaka u drugim županijama koji su već ‘odradili’ prvi dio prvog razreda.

Već nam je poznato da je ovo ‘kašnjenje’ izazvalo mnoge polemike u javnosti koja je podijeljena na one koji podržavaju samo proljetni dio i one koji se pitaju zbog čega samo u ovoj županiji djeca ne idu na nastavu odmah početkom školske godine.

Za nove polemike i kontroverze ovog puta su se pobrinule ‘knjige’ odnosno izdavači (nakladnici) koji su u javnost izašli sa različitim cijenama kompleta udžbenika za prvi razred devetogodišnjeg obrazovanja. Naime, nakladnik Alfa je prilagodila udžbenike za učenike ove županije i cijena njihovog kompleta iznosi 60 KM, dok je Školska naklada ponudila svoj komplet po cijeni od 110 KM. Tako da su ‘škole’ odabrale različite nakladnike, saznajemo da su u Drugoj osnovnoj školi u Širokom Brijegu odabrali Alfu i jeftiniju varijantu kompleta dok će učenici prvog razreda devetogodišnjeg obrazovanja iz Prve osnovne škole učiti iz skupljeg kompleta (Školska naklada). Prvašići iz Kočerina će također svoje prvo školsko gradivo učiti iz jeftinijeg Alfinog kompleta.

(Jabuka.tv/ABCportal.info)

Nema komentara

 • ifa sesar,dario knezović,i ostali u skupštini su ovo blamiranje dozvolili, da nam djeca idu samo jedno polugodište,to nema nigdje na svijetu

 • kako se nitko od roditelja ne pobuni oko ovoga,kad su prosvjetari opominjali,većina ih je govorila šta ima veze,neka djeci naplate i roditeljima po skupljim cijenama knjige i još školarinu

 • Može Janko ravnatelj Prve osnovne što god hoće. On je sam uzeo Nakladine skuplje knjige. Ima on od toga svoju proviziju. Sve nje gove učiteljice su se bunile al on ne da nego kako on smisli. Zapošljava koga hoće ko šerif na divljem zapadu. Hoće li mu itko stat u kraj pitam se??????

 • Janko prima profesore koga hoće i kako hoće ali ima podršku Nekoga koji ga je trebao davno smijeniti da ova sramota i ponižavanja profesora prestanu.

 • Ima Pravlnik,jer pravilnik vrijedi do donošenje novog pravilnika a ovo kako primaju profesore je kriminal,kojeg dopuštaju nadređeni koji bi ga trebali spriječiti.

  • Pravilnik je stavljen izvan snage. Svaka škola prima po svome pravilniku, ako ga ima, ako nema onda je obrazložen prijedlog ravnatelja jedino mjerilo. Ko je bliže vatre bolje se grije 😉

 • treba imenovati ravnatelje sa redovbno završenim fakultetom a ne sa Pedagoškom školom završenim u šezdesetim godinama prošlog stoljeća zato kod njih imaju prioritete razni podobni nastavnici i profesori mimo svih zakona a nebitno je i iz koje je kasabe diploma stigla.

 • U nas danas svak moze ucit djecu kako neka uciteljica koja je studirala 7 do 8 godina i zavrsila tu neku visu moze naucit nesto nase djete i ne samo uciteljica nego i svi drugi profesori

  • Iza onog rata učitelji su bili kursisti, ali su ih cijenili u sredini u kojoj su radili. Danas svaka “baba” zna kakav je netko i kako bi trebala raditi učitrljica. Treba pitati kad je učenik spreman, pitati ono što je najbolje naučio i dati ocjenu koju učenik želi i bit će svi zadovoljni.

 • Menii se cini da u javnim ustanova odlucuje politicka podobnost,mi smo jedina zupanija nap.
  javno poduzee vodovod i komunalno kesovinu kupe po kucama, tj. naplatu racuna vrse na kucnim vratima Sirokog Brijega.Pitam se tko iza takve nezakonite radnje,kriminalne i peracke stoji.Jel to jos jedan od bisera HDZ,zasto gradani sute i odobravaju.Zar nebi bilo pristojnije i profesionalnije da se zna kud idu novci od komunalnih naplata.Mnogi mogu putem internete platit svoje racune ali bi se moglo znati sto direktori rade i kud novac ide, u skolstvu vec odavno cvjeta kriminal,neplacaju obveze na place,jadni prosvjetrai odu u mirovinuu i 395 KM,zar to nije sramota.
  Pitam se kome oni pogoduju,ko je ukino pravilnik o bodovima.Tko je sebi dopustio da zaposljava preko reda nastavnice i uciteljice.Cini mi se da i u prosvjeti star komunissticka politika cvjeta.I u nasoj bih drzavi nitko ne spominje Lustraciju,,a razlog prvi sto su ovi stari ozivili i ubacili svoju djecu u institucije upravo taj problem sto se nije i zakon o Lustraciji pokrenuo.
  Zalosnoo nepravda na svim stranama!!!

 • KOČERIN,BIOGRACI, PRVA O.Š. – KATASTROFA .I DIVLJI ZAPAD JE ,,MILA MAJKA” ŠTA SE TU RADI NA NATJEČAJIMA. BANOŽIĆ NA KOČERINU 2.GOD. ZA REDOM,A 25 IH PRIJE NJEGA ALI OBJAŠNJENJE JE DA JE ON EXTRA UČITELJ,A OSTALI -NESPOSOBNI I DA NE PRIČAM DALJE…JAD I BIJEDA I SVI U CRKVI I NA PRIČESTI. JANKO REDOVIT

 • I Janko i Slišković i Miličević su tu da slušaju naređenja i primaju one koji su se pokazali “iznimnno uspješnim u svom radu”. To je cijena njihove stolice. Ministrica stavila pravilnik izvan snage, tako da su i sa strane zakona zaštićeni kao lički medvjedi.Primaj po stranačkoj (čitaj partijskoj) liniji.Dok Đerekica stigne na “mjesto zločina” i obavi očevid, otkrije pravog krivca,evo ti ga kraj godine. Stoga, savjet mladim ljudima koji kane upisati fakultet: “Uzalud vam i diploma ako nemate nikoga u politici, ako i sami niste dio te politike.Samo će te biti jedan u nizu nesposobnih učitelja,pravika, ekonomista…”

 • Kad su naši političari zadnji put pješice prošetali po gradu i suočili se s građanima. Svi imaju problema s pretilosti od načina života kojim žive. Vožnja skupim automobilima, prežderavanje po lokalnim restoranima i minimum fizičke i intelektualne aktivnosti. Komunisti su bili male mace za ove naše HDZ PARTIJAŠE.

  • A ja mislio primio ga Sveti Petar! Naravno da ga je primio trenutni ravnatelj-jado ,mimo svih pravila.Uostalom svi prijavljeni kandidati imaju rang-listu na kojoj se točno vidi gdje je Banožić i koliko ih je ispred njega,ali je samo on ,,sposoban” k’o i ona što mijenja onu Bernininu na Vraniću.Niđe veze al’ može im bit’

 • A u 1. osnovnoj otišao ljubo u mirovinu i još neki ne znam imana a natječaja za upražnjena radna mjesta nema nigdje. Izgleda da Ljubo englez i ostali nije ni radio 40 godina ni postojao u toj jadnoj školi.Jer “VIŠAK” koji je na plaći u školi na čekanju su zaposlili.

 • Je u toj Prvoj osnovnoj čistačica postala pedagog i niko joj nije mogao biti konkurencija,a tek nastavnice hrvatskog i ostale koje imaju prednost jer se treba i naredba izvršavati da bi se moglo biti glavni.

 • Najprije pošten čovjek a tek onda učitelj ili profesor.
  To bi tako trebalo biti i među liječnicima,ali…….
  podobni su samo sposobni, ostali su nesposobni……

 • Isto i u Drugoj osnovnoj u Gimnaziji koda mu je dedovina,u Biogracima,Kočerinu…prestrašno je da im se dozvolilo da rade sve mimo zakona i9 beru dobre plaće i ravnatelji i u ministarstvu

 • Druga O.Š. ima kakav-takav pravilnik pa su i izvršili prijem po njemu.Daleko od idealnog, kako čujem za intervju se daje od 1 do 10 bodova i eto ti manipulacije bodovima.

 • Slušajući Marija Knezovića dojmila me se njegova misao:”Danas imamo društvo gdje svi imaju diplome,a vrlo rijetki znanje. Bolonjski proces je uveden sa dubokom željom da ovaj sloj “jadnika” uživa u diplomi, a šeta gradom glup.To je nažalost tako.”

 • Je interviju od 1 do 10 ali nasim uciteljicama daje 10 a to je uvedeno da se ne prijavljuju iz drugih opcina da ih time idbije sto mislim da je ok

 • Cirkus je što ovi klinci polaze u prvi razred tek u drugom polugodištu.. Ne razumijem, ili uče upola manje gradiva od vršnjaka iz drugih županija, ili ga upola brže prelaze. A program za drugi razred im je isti. To je APSURDNO. Dođe mi da prvašića dogodine u Mostar vozim u školu…

  • Naši prvašići uče tek neznatno umanjeno gradivo (izbačeno gradivo vezano uz Božić i godišnja doba i sl.) ali znatno brže od ostalih u drugim županijama. Imaju za to 5 ipo mjeseci i po jedan nastavni sat dnevno više od ostalih da bi sve to stigli. Prošle su godine prešli gotovo kompletne udžbenike, tek pokoja stranica ostala neispunjena (jer je to gradivo izbačeno po skraćenom programu iz Ministarstva). Učiteljice su se žalile na sve moguće adrese raznoraznih institucija, ali nitko ništa ne može dok je Ministarstvo neovisno u odlučivanju. TREBALI BI SE I RODITELJI MALO VIŠE POBUNITI! Pita li se itko od njih hoće li im djeca s tako završenim 1.r moći upisati srednju školu u Mostaru ili nekoj drugoj županiji?!

 • nn-a nemaju šanse ni naši profesori a kamoli iz drugih općina jer se primaju samo po rodbinskim i političkim vezama A mnogi rade u Ljubuškom,Posušju,Grudama iz Širokog i obratno i NIKAKO da im ne daju da pređu u mjesta stanovanja nego svaka škola država za sebe i radi ravnatelj šta hoće ne poštujuć ni minimum Zakona ni ljudskih prava ,naravno da ih Ministrica podržava ,jer inače ovakvo stanje ne bi bilo pravilo godinama i destljećima ,na sramotu i Ministrice i Ministarstva i Zakona koji za njih ne postoji,samo nepotizam i i kršenja ljudskih prava i zaposlenih i nezaposlenih profesora u svim školamna isto.

 • Ti što rade u Posušju i drugim općinama su primljeni za stalno preko štela Lijanovića i sad bi se vratili u Široki nisu ni maniti pa neka ih gore

 • ja-nije istina nego su zaposleni po presudama Suda kao i oni što su presudama Suda se vratili u mjesto stanovanja, a to što spominješ neke privatne firme i sam znaš da to nije istina i zna se ko zapošljava i kako u Širokom , samo Sudom se možeš zaposliti jer nema dovoljno radnih mjesta samo politička i rodbinska veza zapošljava.A “ja” da ti malo putuješ u ljubuški npr.

 • Ja se samo pitam imaju li ovi ljudi iole savjesti? Počevši od gđe. Lončar, ravnatelja, pijunčića u Školskim odborima… Misle li oni da će vječno ovako vladati? Boje li se svojih postupaka? Ili možda suza prolivenih za njihova zlodjela? Boje li se u konačnici Boga?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.