Umirovljenici ipak neće morati čekati kolovoz da dobiju povećanje mirovine

Vlada Federacije BiH će revidirati odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina, predočeno je to u srijedu na Izvještajnoj sjednici Skupštine saveza udruženja/umirovljenika FBiH koja je održana u Sarajevu.

Tako će se ova odluka, odnosno, uvećanje mirovina za 3,9 posto umjesto na srpanjska primanja odnositi na svibanjska, čija će isplata početi početkom narednog mjeseca.

Podsjetimo, Vlada FBiH u prethodnom sazivu na čelu s Fadilom Novalićem je odluku o izvanrednom usklađivanju donijela na sjednici od 27. travnja, a kako su naveli, to su učinili u skladu sa članom 80. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, prenosi Dnevni avaz.

Vlada Federacije BiH odlučuje da se izvrši izvanredno usklađivanje mirovina u postotku od 3,9 posto, odnosno da se mirovine uvećaju za ovaj postotak, počevši od mirovine za srpanj 2023. godine, naveli su tada iz Vlade FBiH.

Međutim, uz to što su upozoravali na to da nisu konzultirani u vezi donošenja te odluke, koju su ocijenili ishitrenom, iz Saveza umirovljenika FBiH su iznijeli i to da su prekršene odredbe člana 80. Zakona o MIO, prema kojem se i vrši izvanredno usklađivanje.

Naime, u stakvu 3., tog člana stoji da Vlada FBiH odluku o izvanrednom usklađivanju donosi do kraja mjeseca od kojeg se vrši izvanredno usklađivanje.

Revidiranom odlukom tako je donekle ispravljena nepravda prema umirovljenicima koji čini preko petine stanovništva u FBiH.

Revidiranom odlukom o izvanrednom usklađivanju najniža mirovina koja će biti isplaćena u lipnju iznosit će 538 KM, umjesto, 518 KM.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • ..za onog u 21:51..budi sretan sto je 80KMrazlike…jer kad ti uvedu crkavicu od nacionalnog dohodka,imat ces i ti koji si radio 40g . a i onaj, koji nije nikad radio, isto..

  • 0,03,
    Nikakav problem je da će isto imati i onaj tko je radio 40 godina i tko nije nikako,ako se da realna mirovina za 40 godina rada.
    Jer onaj tko nije radio i zaradio mirovinu kriva je država jer je nepotizmom zapošljavala svoje i svoje stranačke uhljebe i mnogi nisu mogli dobiti posao koji im je Ustavom zagarantiran.
    I pošteno je dati starijim od 65 godina naknadu ali ne iz Mirovinskog fonda nego iz državnom proračuna,kao i ostale nezarađene i neuplaćene mirovine.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.