Najviši slap u BiH: Fenomen koji se ukaže tek nekoliko puta godišnje

Veliki Movran ne možete vidjeti kada želite, nego onda kada to priroda dopusti i omogući da se silna voda obruši s planine Čvrsnice, nedaleko od Mostara.

Prizor za pamćenje uvjetuju količine padalina: kiše i snijega.

Fotografu Borisu Trogrančiću pošlo je za objektivom uhvatiti veličanstveni prizor, ali nije mu bilo lako, piše Pun Kufer.

Kako biste vidjeli taj fascinantni prizor, potrebno je planirati put i čekati, jer se zna dogoditi da vodopad bude aktivan samo nekoliko sati. Mene je uhvatila strašna kiša i oluja, pa sam zbog opreme morao čekati satima kako bih mogao fotografirati i snimiti taj zaista nevjerojatni prizor, otkriva Boris.

Informacije o visini slapa variraju od izvora do izvora (385 – 584 metra) – ovisno o načinu na koji se mjerio svojeglavi fenomen, ali u svakom slučaju radi se o najvišem slapu u Bosni i Hercegovini. Veliki Movran počasti svojim obrušavanjem tek kada se planinski procjep ispuni vodom.

Ponekad to traje mjesecima, no u sezoni velikih kiša veća je i vjerojatnost da ćete ga vidjeti – najčešće krajem jeseni, zimi i početkom proljeća.

Tada Veliki Movran i movrančići (manje kaskade) jurnu niz litice Čvrsnice u dolinu Drežanke, pritoke Neretve – kako to izgleda, provjerite u videu, a Borisa slobodno zapratite na društvenim mrežama.

Skriven u pećinama: Drevni Kaštel kod Fojnice za kojeg se vežu brojne legende i mitovi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.