30 godina od smrti Boška i Admire: U smrt su otišli zagrljeni

Na današnji dan prije 30 godina snajperski hici ugasili život dvoje mladih, zaljubljenih ljudi, Boška i Admire.

Postali su simbol rata u Bosni i Hercegovini, a njihova priča potresla je cijeli svijet, podsjećajući na zajedništvo, koje, vrlo često zaboravljamo, piše N1.

Ovi 25-godišnjaci, 18. svibnja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla koje je zadesilo njihovu zemlju, stradali su na sarajevskom Vrbanja mostu.

Slika tijela mladog para, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet.

Boško i Admira, Srbin i Bošnjakinja, ubijeni su snajperskim hicima 1993. godine, u trenutku kada su pokušali napustiti Sarajevo, da bi mogli ostvariti planove o zajedničkom životu.

Foto: Privatna arhiva / N1

Nakon što su im zaraćene strane dopustile da prođu liniju razgraničenja, preko Vrbanja mosta, tada ničije zemlje, prvo je pogođen Boško, a zatim i Admira. Dopuzala je do njega i nekoliko minuta kasnije, u njegovom zagrljaju i izdahnula.

Ovaj zaljubljeni mladi par ležao je sedam dan na mostu koji je grad dijelio na dva dijela, a ta slika obišla je čitav svijet, zahvaljujući američkom reporteru Kurtu Schorku, koji je prenio priču o njihovoj ljubavi.

Tijela Boška i Admire izvukli su pripadnici vojske Republike Srpske, a strane u sukobu međusobno su se optuživale za smrt mladog para.

Tragična sudbina spriječila je dvoje mladih ljudi da zajedno prožive život. Od 1996. godine, u vječnosti, njihovi posmrtni ostaci počivaju zajedno, na gradskom groblju u Sarajevu.

(www.jabuka.tv | Foto: Privatna arhiva / N1)

7 komentara

  • Kakva ogromna tragedija za sve nas. Koliko generacija ce se morati roditi i umrijeti, dok se preradi ta nasa zajednicka trauma bratoubilackog rata.
    Pomirenje, oprost i dobronamjernost je ono sto nam moze pomoci da kao drustvo ozdravimo i mozemo ici naprijed, da se tragedija ovih mladih, izgubljenih i nezivljenih zivota nikada vise ne ponovi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.