Skriven u pećinama: Drevni Kaštel kod Fojnice za kojeg se vežu brojne legende i mitovi

Fotografije Borisa Trogrančića prave su ambasadorice prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, a neumornog fotoreportera put je odveo na obronke planine Zahor, nedaleko od Fojnice, gdje se nalazi i nacionalni ponos – ruševine drevnog Kaštela.

Upustite li se u istraživanje, naći ćete ga iznad sela Rizvići i desne obale rječice Kozice, na 1158 metara nadmorske visine – u blizini izletišta Vladića vrh, piše Pun Kufer.

Građevinu su izgradili franjevci u 14. stoljeću kao svojevrsni samostan, ali i za obranu od neprijatelja.

Jedan od značaja Kaštela leži u činjenici da je uz Kozograd među najvišim utvrđenim gradovima izgrađenim u Bosni i Hercegovini.

Kaštel je sagrađen u pećinama, na nepristupačnom mjestu, i pregrađen zidovima, a sami put do njega plijeni pažnju vidikovcima koji se otvaraju na putu.

Mještani i dalje pamte brojne legende i mitove koje se vežu za ovo mjesto, a prema jednoj od njih, bilo kakve intervencije mogle bi donijeti nesreću onome tko dirne u Kaštel.

Jedna od preporuka je da izletnici ondje ne idu sami zbog opasnosti od medvjeda koji se vrzmaju tim područjem, pa odlučite li se na put do Kaštela budite oprezni.

Trenutno se aktivno radi na proglašenju starog grada Kaštela nacionalnim spomenikom.

Borisa Trogrančića možete pratiti na Facebooku i Instagramu.

Blihin skok: Impresivni vodopad idealan za obiteljske posjete

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.